DIFIfest 2017

Letos je v okviru 10. festivala 3-Kons potekal tudi jubilejni 10. DIFIfest. Na festival dijaškega film je sodelovalo 12 filmov. Vsako leto je zaznati napredek na področju filmskega izražanja. Dijaki ustrezno zaznavajo problematiko najstniškega življenja in jo uspešno pretvarjajo v filmski jezik. Žirijo DIFIfesta 2017 so sestavljali likovna pedagoginja Hana Grubelnik, Aleksander Jurkošek alias ljudski umetnik Nani Poljanec ter filmski kritik dr. Matic Majcen. Običajno žirija določi enega zmagovalca, letos pa so se odločili podeliti dve enakovredni nagradi filmoma Maščevanje in Obljubim.
Naslov: Maščevanje
Avtor: Tadej Vintar, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije
Obrazložitev
Film je žirijo prepričal s pogumnim soočanjem z žanrskim filmom. Njegov avtor zelo dobro obvlada filmski jezik, kar je glede na njegovo mladost občudovanja vredno. Poleg tega gre za izrazito avtorski film in to, da ga je naredila tako majhna ekipa, mu daje še dodatno veljavo. Režiser je prepričljivo podal stališče, da nasilja v filmu ne gre interpretirati kot dejanskega nasilja, temveč kot temačne stranpoti človeškega uma.
Naslov: Obljubim
Avtorja: Mojca Čeh in Vid Milakovič, II. Gimnazija Maribor
Obrazložitev
Film načenja zelo pomembno temo psiholoških obolenj pri mladostnikih in svojo zgodbo pripoveduje na pristen in topel način, kar dodatno poudarjajo tudi lepi posnetki narave. Še posebej pohvale vredno je to, da se film ne izpelje v temačen zaključek, temveč poda pozitivno sporočilo, ki izhaja iz medčloveške topline in prijateljstva.
Največ glasov gledalcev je prejel film Vir življenja, ki je tako dobil nagrado občinstva.
 
Alen Pavšar

Nazaj