Ekskurzija na Irsko

V sredo, 18. 4. 2018, smo se okrog enih ponoči odpravili na dolgo vožnjo iz Celja proti Muenchnu.  Ko smo prispeli na letališče, smo se vkrcali na letalo in že smo leteli proti Dublinu. Ko smo pristali na dublinskem letališču, nas je tam že čakal avtobus z voznikom, ki nam je med potjo do hostla veliko povedal o zgodovini Irske, predvsem pa o zgodovini zgradb in parkov v centru glavnega mesta Dublin. Po krajšem počitku in oddihu za malico smo se s profesoricama Lidijo Leskovšek in Barbaro Škorc odpravili na sprehod. Prečkali smo most O’Connell Bridge, ki je edini v Evropi širši kot daljši, in Ha’penny Bridge, ki je okrašen s ključavnicami zaljubljencev. Ogledali smo si Temple Bar z znamenitimi pubi ter sprehod utrujeni zaključili na glavni in nakupovalni ulici Grafton Street, kjer so nas zabavali poulični umetniki.
   Naslednji dan smo se že zgodaj z avtobusom odpeljali do mesta Galway. Tam smo si skupaj ogledali katedralo, nato pa mesto raziskovali še sami. Po ogledu mesta smo se zopet vkrcali na avtobus in se odpeljali do Moherskih klifov. Imeli smo precej sreče z vremenom, saj smo imeli s klifov čudovit pogled na Atlantski ocean.
   Tretji dan smo si nadeli vikinške čelade in se z amfibijskim vozilom najprej popeljali po mestu, nato pa smo se z istim vozilom zapeljali še v reko Liffey. Po adrenalinski vožnji smo si ogledali muzej Epic Ireland, ki prikazuje zgodovino Ircev. Vzeli smo si nekaj časa za počitek, potem pa smo si ogledali katedralo sv. Patricka ter katedralo sv. Kristusa. Po ogledu pa smo končno imeli nekaj prostega časa in do večera še sami raziskovali mesto.
   Predzadnji dan smo si ogledali Dead Animal Zoo, naravoslovni muzej v Dublinu, National Museum ter destilarno Jameson. Po vseh ogledih smo imeli kar nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za sprehod po mestu in nakupovanje spominkov.
   Kot bi mignil je prišla nedelja in s tem zadnji dan našega izleta na Irskem. Že pred zajtrkom smo se odpravili proti vasici Glendalough, dolini dveh jezer, ki skriva samostansko naselje, ki ga je v 6. stoletju ustanovil sveti Kevin. Na poti proti letališču smo se ustavili še v manjšem ribiškem mestecu.
Ko smo pristali v Muenchnu, smo se odpeljali na dolgo vožnjo proti Celju, kamor smo prišli okrog četrte ure zjutraj.
Besedilo: Urška Zabukovnik, M-1. E

Nazaj