Na obisku v predsedniški palači

Februar smo evropejci začeli z obiskom predsednika RS Boruta Pahorja. Najprej smo si ogledali predsedniške prostore, veliko smo izvedeli o protokolu obiskov, o razvrščanju zastav, o sedežnem redu, o pogostosti srečanj, o tem, kdo se udeležuje delovnih oz. državniških sestankov, kdo vse je skozi zgodovino v njej domoval …  
 
Stavba je bila že v zasnovi namenjena predstavnikom državne oblasti, tako so v njeni nekaj več kot stoletni zgodovini domovali različni župani, predsedniki, sodišča, vlade, skupščine, danes pa v Predsedniški palači domujeta predsednik Republike Slovenije, njegov urad in Generalni sekretariat slovenske vlade.
 
Arhitektonsko palača sodi med lepše ljubljanske objekte, zgrajena je bila po potresu leta 1895. Projekt je izdelal inženir Rudof Bauer, pročelje ob Prešernovi krasita sedeči figuri, ki predstavljata moč in zakon, izdelal pa ju je dunajski kipar Josip Beyer. Največji prostor v palači, danes Kristalna dvorana, je namenjen sprejemom, po arhitektonski zasnovi in opremljenosti pa je eden najlepših tovrstnih prostorov pri nas.
 
In v tem prostoru smo se udeležili pogovora na temo poklicev prihodnosti, ki ga je gostil predsednik republike Borut Pahor v okviru 3. Kariernega dne, ki ga pripravlja Zavod Nefiks. Predstavili so se nam zanimivi gostje, največji vtis pa je pustil Matic Vizjak, mladi podjetnik iz Šmarja pri Jelšah, ki nas je s svojo karizmo in življenjsko zgodbo izjemno navdušil. S pridelki in izdelki z mikro kmetije si je lani pridobil naziv inovativni mladi kmet. Svoje poklice prihodnosti so predstavili tudi: Urška Stanovnik, Chief Happiness Officer v podjetju Optiweb; Srdjan Trifunović, vodja 505VR na področju virtualne resničnosti; Andrej Orožen, soustanovitelj in direktor podjetja Dewesoft. Pogovor je s svojimi izkušnjami na področju popularizacije znanosti in razvoja dopolnil dr. Sašo Dolenc, fizik in filozof, soustanovitelj spletnega časopisa za tolmačenje znanosti Kvarkadabra. Sporočilo, ki so ga posredovali mladim, je jasno. Pridobiti formalno izobrazbo (slovenske šole dajo dobro znanje), aktivno pridobivati dodatno znanje, iskati izzive in pri tem dati vse od sebe.
 
V drugem delu ekskurzije smo obiskali Hišo EU, v kateri smo sodelovali v zanimivem in predvsem poučnem kvizu, nato pa je sledilo še predavanje o EU in možnostih za mlade v EU.
 
Med vračanjem domov smo strnili vtise in ugotovili, da so se nekateri prvič v živo srečali s predsednikom države ter iz prve roke dobili kup uporabnih in koristnih informacij za nadaljnje ustvarjanje in kreiranje samostojne kariere. Predvsem pa smo utrjevali povezanost – povezani in združeni smo kot državljani EU, utrjevali pa smo tudi povezanost na Šolskem centru Celje: ves dan smo se družili z dijaki SŠKER in GL. Ekskurzijo je za šole ŠCC, ki sodelujejo v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, organizirala gospa Jadranka Seles.
 
Mentorica
Suzana Slana
 
Spremljajte tudi uradno spletno stran predsednika republike ([www.predsednik.si]www.predsednik.si), njegov Facebook in Twitter račun.

Nazaj