Noč knjige prvič na naši šoli!

Okoli 40 dijakov in dijakinj smo ponedeljek, 23. 4. 2018, preživeli nekoliko drugače. Po pouku smo se namreč zbrali v Mladinskem centru Celje, kjer se je začel program Noči knjige.
 
Osrednja tema popoldneva je bil družbeni roman Mihe Mazzinija, Izbrisana, ki skozi napet triler razišče problem slovenskega družbenega sistema v letu 1992, ko so na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. S svojim obiskom sta nas počastila Mirjana Učakar, izbrisana Slovenka, ki nam je ganljivo predstavila svojo zgodbo, in odvetnik, ki nam je problem izbrisanih razložil še s pravnega vidika in prijazno odgovoril na številna vprašanja ter razrešil nejasnosti.
 
Po odmoru s sladkimi dobrotami smo dijaki sami vodili program, ki je vključeval pogovor o imenovanem romanu. Prišli smo do mnogih novih ugotovitev in načrtov za prihodnost, pogovarjali smo se tudi o temah, ki so se nam zdele zanimive in niso neposredno povezane s prebrano knjigo.
 
Sledila je večerja in vsi smo z največjim veseljem pojedli pice, ki so nam jih naročile profesorice. Okoli osme ure smo se razdelili v dve skupini: prva je z velenjskim bošnjaškim društvom raziskovala njihovo kulturo, se celo oblekla v narodne noše in zaplesala nekaj korakov bošnjaškega plesa, druga delavnica pa je bila za glasbenike, saj so prepevali in analizirali pesem Johna Lennona Imagine in napisali novo besedilo.
 
Po končanih delavnicah smo se vsi skupaj odpravili na Kosovelovo, kjer smo v parku prižgali 70 svečk za 70 let deklaracije o človekovih pravicah, nato pa smo si učilnice z blazinami in s spalnimi vrečami spremenili v prenočišča. Ob kitari in petju ter pogovoru v temi smo pozabili na čas in uživali do poznih nočnih ur. Za nekaj ur smo nazadnje le zaspali, okoli pol šestih pa smo se prebudili, si pripravili precej bogat zajtrk, na katerem ni manjkal niti vonj po sveže kuhani kavi, pospravili stvari in se polni novih spoznanj in izkušenj odpravili k pouku.
 
Za doživetje, ki kar kliče po ponovitvi, so si prizadevali naši mentorji: Suzana Slana, Brigita Renner, Mojca Drev Uranjek, mag. Simona Brečko in Peter Peršič.
 
Zahvaljujemo se MCC za uporabo dvorane, picerijama Koper in Oliva za večerjo, Slorestu za zajtrk, Amnesty International za gosta in Bošnjaškemu mladinskemu kulturnemu društvu za predstavitev njihovih noš in plesa.
 
Oja Flis in Neža Hrovat, M-3. d

Nazaj