Šola ambasadorka evropskega parlamenta (EPAS) in Strasbourg

Ekskurzije v Strasbourg, ki  je potekala med 5. in 7. oktobrom 2017, smo se z mentorico Suzano Slana udeležili najzaslužnejši dijaki, ki smo v lanskem šolskem letu šoli pomagali pridobiti naziv Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EP): Jure Korbar, Kaja Mejač in Matjaž Cepuš. Ekskurzija je bila sestavljena iz ogleda EP in simulacije delovanja EP v Strasbourgu. Po ogledu in predstavitvi EP sva z Juretom imela čast v enominutnem govoru predstaviti svojo državo in skupino. Po kosilu so potekale dveurne delavnice, naša skupina je obravnavala temo zaposlovanje mladih. Svoje predloge smo kot pravi poslanci predstavili in zagovarjali pred parlamentom. Nato je potekalo glasovanje in naš predlog je bil sprejet z dvotretjinsko podporo. Pomembo se nam zdi, da smo se povezali in svoje poglede lahko delili z drugimi mladimi Evropejkami in Evropejci. V osupljivo veliki dvorani se nas je zbralo ok. 450 iz skoraj vseh evropskih držav, a dvorane, ki na sejah gosti vseh 751 poslancev s predsednikom vred, še zdaleč nismo napolnili. Smo pa zato začutili vzdušje evropskega sodelovanja in povezovanja.
Proti večeru je ostalo nekaj časa za ogled okolice parlamenta in središča Strasbourga, v katerem smo lahko občudovali tipično francosko življenje in arhitekturo.
Ugotovili smo, da je zelo pomembno realno povezovanje, ki ga v današjih časih skoraj ni več. Zato smo skenili, da se bomo v okviru programa EPAS povezali z našimi geografskimi sosedami. Če vas zanima, kako in kakšne posledice bo to dejanje prineslo, lepo vabljeni, da se nam pridružite in izkusite pogled na življenje še iz drugega zornega kota.
Matjaž Cepuš, M-4. c

Nazaj