Zaključna ekskurzija medijskih tehnikov

Medijci 4. letnika smo se odločili, da bomo obiskali Beograd. Na pot smo krenili že kar v torek, 3. 10. 2017,  pozno zvečer.  Iz Celja nas je nočna pot vodila proti Višegradu. Po nočni vožnji se nam je  v jutranjih urah tam najprej prilegla kavica. Po tej krepčilni pijači smo se sprehodili po znamenitem mostu na Drini, ki so ga zgradili  že v 15. stol. in je osrednji del dogajanja romana pisatelja, Nobelovega nagrajenca, Iva Andrića Most na Drini.  Po sprehodu skozi mesto Višegrad smo prispeli v Andrićgrad, ki ga je v različnih arhitekturnih slogih dal zgraditi znameniti srbski režiser in igralec Emir Kustorica.
Ponovno smo sedli na avtobus in se odpeljali do Mokre Gore, si tam ogledali Drvengrad – vasico, ki je bila zgrajena za snemanje filma Življenje je čudež, režiserja Emira Kustorice. V bližini smo sedli na starinski vlak enotirne gorske železnice in vlak Čiro nas je popeljali po šarganski osmici oz. železnici, ki je dolga kar 15 km in smo z njo premagali več kot 300 m nadmorske višine.  Najzanimivejši del vožnje je bil, če si stal zunaj, na prostoru med dvema vagonoma,  in ko je vlak zapeljal skoz tunel, je bilo prav srhljivo. Zanimiva informacija, ki smo jo izvedeli, je bila ta, da so ljudje nekoč potrebovali kar 2 dni za vožnjo s tem vlakom iz Beograda v Dubrovnik. Prvo noč smo prespali v Zlatiboru, kjer bolj prijaznega hotelskega osebja ne moreš najti nikjer.
Drugi dan smo preživeli v Beogradu. Večinoma nam je bil najbolj všeč stadion Crvene Zvezde ter Mihajlova ulica, kjer so bili seveda na vrsti nakupi. Obiskali smo tudi znamenito pravoslavno cerkev sv. Save ter se povzpeli na Kalemegdan.  Zvečer pa smo ob ciganski glasbi preizkusili še nacionalno srbsko hrano.
Zadnji dan nas je na poti do Novega Sada spremljal dež. V glavnem mestu Vojvodine smo s petrovaradinske trdnjave nad mestom opazovali mogočno reko Savo in se seznanili z zgodovino mesta. Ekskurzijo smo zaključili s sprehodom po Novem Sadu in se nato odpravili  domov.
Na ekskurziji smo se imeli lepo, a vendarle ugotavljam, da zvezde na domačem nebu svetijo najsvetleje.
Petra Ramšak, M-4. e

Nazaj