22. april – SVETOVNI DAN ZEMLJE

Spoštovani dijakinje in dijaki!

Ta posebni čas je mentorje prisilil, da namesto vsebin, povezanih z naravo, in opazovanjem procesov v naravi vse več časa namenimo iskanju zanimivih vsebin na spletu, ki bi jih lahko ponudili mladim. Karantena nas je sicer izolirala, vendar nam omogoča različne načine povezovanja in sodelovanja. Ustavila nas je in kar sam se ponuja razmislek o načinu življenja in možnostih za spremembe.

Letos praznujemo dan Zemlje že 50. leto zapored. Gre za globalni dogodek. Glavna tema letošnjega dneva Zemlje so podnebni ukrepi. Podnebne spremembe veljajo za najpomembnejši izziv za prihodnost človeštva in ohranjanje pogojev, ki omogočajo življenje na tem planetu. Statistični urad je ob tej priložnosti pripravil izbor nekaterih pomembnejših podatkov, povezanih s to tematiko. Najdete jih na naslovu:  https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/8768.

Vabim vas, da si ogledate vrhunski dokumentarni film Žejni svet, ki se ukvarja z enim od največjih izzivov za preživetje človeka: VODO. Danes, pred ozadjem strmo rastočih potreb, rasti človeške populacije in naraščajočega vpliva klimatskih sprememb, je voda postala eden izmed najdragocenejših naravnih virov na našem planetu. Na ta način bomo povezani v prizadevanju za večjo ozaveščenost in obeležili svetovni dan Zemlje, 22. 4.

Ogled filma je mogoč od 17. do 24. aprila 2020 na portalu ARNES, na povezavi: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=u24apoMYhLZUWFYpoVs4R1Li.

Ker film vabi k razmisleku in vzbuja dodatna vprašanja, se bo v petek, 24. 4. 2020, mogoče vključevati v videokonferenco od 11.30 dalje, ki bo potekala 12.00 do 13.00 preko ARNES videokonference na povezavi: https://webrtc.arnes.si/webapp/conference/825825 . Dijakinje/dijaki in profesorice/profesorji bomo lahko v živo postavljali vprašanja slovenskemu imunologu prof. dr. Mihaelu Tomanu z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. V brskalniku Chrome odprite zgornjo povezavo. Za vstop v konferenco ne potrebujete gesla, vanjo vstopate kot gost.

Želim vam čim lepše doživeto pomlad in vztrajanje v kakovostnem delu na daljavo. Pazite nase!

Lidija Leskovšek,

koordinatorica Zdrave šole

Nazaj