7. april – svetovni dan zdravja

Pred enim letom se nam je vsakdan povsem spremenil, a koledarski dnevi ostajajo enaki. Mesec april je vsekakor pomemben mesec za zdravje in gibanje, hkrati pa tudi mesec, ki opozarja na ranljivost planeta, na katerem živimo. Tako 7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja, 22. aprila pa dan Zemlje. V tednu pred nami bomo tudi na naši šoli obeležili posebna dneva in ju izkoristili za ponovno oceno svojih navad in ustvarjanje novih, boljših.

Že pregovor pravi, da prazna vreča ne stoji pokonci! Telesu je treba energijo zagotoviti takrat, ko jo najbolj potrebuje. Prav jutro je del dneva, ko telo energijo zagotovo potrebuje. Zajtrk zviša raven glukoze v krvi, kar ugodno vpliva na delovanje vseh telesnih celic, posebno možganskih, zato tega pomembnega obroka vsekakor ne smemo izpustiti. V sredo, 7. aprila, bomo s poukom pričeli ob 8.15 (0. ura odpade).  Vabimo vas, da si pred tem vzamete čas za vadbo in si pripravite zdrav zajtrk, po pouku pa opravite še kakšno telesno aktivnost (sprehod, kolesarjenje …).

Ali obstaja nasvet, ki je primeren za vso populacijo? Kar koli boste naredili za zdravje, je bolje kot nič. Prevzemite odgovornost za svoje zdravje. Za svoje zdravje  poskrbite z uvajanjem zdravih navad.

V petek, 9. aprila, bomo s poukom zaključili ob 12.05 in bomo ob prihajajočem svetovnem dnevu Zemlje vsi, ki nam je mar za naše okolje, v svoji bližnji okolici pobirali smeti, pograbili zelenico, zalili rože, urejali okolico, posadili nova drevesa in prekopali zemljo … Razmislite, kaj boste naredili vi. Pogovorite se z domačimi ali odgovornimi v svojem okolju.

Največ, kar lahko naredimo zase, za ljudi okoli nas in za naš planet je, da imamo  radi sebe in druge, živali in naravo, smo spoštljivi in ravnamo odgovorno. Zemlja je naš dom. Vzemimo si čas in (vsak dan) naredimo kaj dobrega zanjo in za njene prebivalce.

Naj bo letošnji april namenjen razmisleku, kako lahko kot človeštvo razbremenimo okolje. Česa vsega nam ni več potrebno početi v takšnem obsegu kot prej in kaj vse lahko z izkušnjami, znanjem in tehnologijo, ki je danes na voljo, naredimo drugače.

Edina stalnica je sprememba. Če lahko ‘ustavimo’ svet zaradi potreb po ohranitvi zdravja ljudi, ga lahko tudi zaradi ohranitve  zdravja Zemlje in nas samih. Zdravje je samo eno!

Svoje aktivnosti ob dnevu zdravja in dnevu Zemlje fotografirajte in pošljite predstavniku svojega razreda. Predstavnik razreda mora gradivo urediti tako, da v dokument MS Word prilepi dokaze vseh dijakov enega razreda in Wordovo datoteko pošlje v petek, 9. aprila, do 20. ure prof. Jaku Došlerju na e-naslov: jaka.dosler@sc-celje.si.  

Koordinatorica Zdrave šole

Lidija Leskovšek

Aktiv ŠVZ

Nazaj