Delavnica Stičišče podjetnosti

4.d in e-programa medijski tehnik smo se udeležili dveh delavnic programa Stičišče podjetnosti. Vsak razred je skupaj z mentorjema iz Javne agencije Spirit dobil svojo nalogo za reševanje.

V 4. d smo morali izdelati predračun za izdelavo lesene ograje. Na prvi pogled se nam naloga ni zdela čisto nič težka. Potem pa šok – milijon vprašanj, na katera nismo bili pripravljeni. Koliko stane les, kako dolgo moramo čakati na njegovo dobavo, koliko ljudi potrebujemo za izdelavo ograje, koliko barve, kako velik avto potrebujemo za prevoz, bomo ograjo zmontirali v enem dnevu, se bomo vmes peljali domov ali kje spali in koliko nas bo to stalo?

Pri reševanju naloge smo si pomagali z lepljenjem zobotrebcev na lepilni trak in tako simulirali možnosti postavitve ograje. Ob koncu reševanja je vsaka skupina predstavila svoj izračun, koliko bi računala za ograjo in kakšen dobiček bi imela od nje. Zaključili smo z ugotovitvijo, da ni pravilnega odgovora, ampak je naš zaslužek odvisen od številnih naših spretnosti in iznajdljivosti.

V 4. e smo razmišljali, kako bi izboljšali počutje v šoli. Najprej smo se v paru pogovorili o obstoječem stanju v učilnicah, videzu hodnikov in zunanjosti šole. Nato smo v skupinah iskali inovativne rešitve za izbrani prostor in izdelali plakate. Želeli bi si predvsem več klopi pred šolo, odklenjene učilnice med odmori, avtomat za vodo, brezplačen wi-fi itd. Zaključili smo z ugotovitvijo, da je delo v skupini učinkovitejše in drži rek »več glav več ve«.

Splošna ocena izvedenih delavnic je, da imamo dijaki zelo kreativen potencial, ki pa ga moramo včasih zbuditi. Naučili smo se izdelovati nove in nove rešitve, jih testirati in na podlagi ugotovitev hitro ukrepati ter iskati nove ideje.

Pripravila: Špela Kumer

Nazaj