Dom, domovina in svet v verzih mladih poetov

Ob slovenskem kulturnem prazniku smo na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije pripravili kulturno prireditev, s katero smo zaključili šolski pesniški natečaj ob 170-letnici smrti Franceta Prešerna.

Ves december so dijaki kovali rime, lovili ritem besed in z njimi izražali svoj odnos do doma, domovine in sveta. Okoli 50 pesmi se je nabralo in zato je bilo precej težko izbrati tiste najboljše, ki so bile s pomočjo deklamatorjev predstavljene na prireditvi na dan pred kulturnim praznikom. Prireditev so v celoti oblikovale pesmi naših dijakov, le-te pa so v venec domoljubja povezali glasbeniki pod vodstvom profesorice Metke Jagodič Pogačar.

Na prireditvi smo se ob Francetu Prešernu spomnili tudi Valentina Vodnika, ki je umrl pred natanko 200 leti in je vedno verjel v slovenskega človeka, v njegov pogum in  njegovo pokončnost. Da njegova vera ni bila zaman, so z nastopom in s pesmimi dokazali tudi naši dijakinje in dijaki, ki so se na najlepši možen način poklonili kulturnemu prazniku, domovini in domačemu jeziku. Ob tem pa niso pozabili, da smo del velikega sveta in hkrati zaznamovani z domom.

Na prireditvi je dijak Vid Palčnik, idejni vodja pesniškega natečaja, razglasil tri zmagovalne pesmi, ki jim je komisija treh profesorjev in enega dijaka dodelila največ točk. V pesnjenju in razmišljanju o domu, domovini in svetu so se najbolje odrezali:

  1. 1. Neža Hrovat (M-4. d), Brezmejnost
  2. Jaša Malič (M-1. c), Dom
  3. Miha Korošec (M-3. d), Dom, domovina in svet

Neži in Mihu je bila mentorica prof. Mojca Drev Uranjek, Jašu pa prof. Brigita Renner.

Vsem mladim poetom iskreno čestitamo, nagrajenim pa še posebej želimo, da njihov pesniški navdih nikoli ne usahne.

Damjana Hundrić

Nazaj