»Šolanje bi moralo oblikovati um v živahen studenec, ne v zaprto cisterno.« je bil prepričan moder mož in podobno mislimo tudi na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije Celje.

 

Zato smo dijake prvih letnikov vseh izobraževalnih programov povabili k tradicionalnemu projektu Na srednji šoli je kul. Dijaki so dva šolska dneva, torek in sredo, 13. in 14. september, preživeli nekoliko drugače, se družili s sošolci, se spoznavali z učitelji in se vključevali v delo na šoli.

Prvi dan smo začeli s sproščenim delom v razredih, najprej v pogovoru z razredniki in po malici še z dijaki višjih letnikov. Po dva dijaka višjih letnikov posamezne smeri sta obiskala razrede prvih letnikov ter jasno in glasno odgovarjala na njihova vprašanja, dvome, dileme … v zvezi s šolanjem na SŠSMM. Prvi dan projekta smo nadaljevali v kinodvorani Cineplexa, kjer smo si ogledali slovenski film Vesolje med nami. Dijake sta najprej nagovorili svetovalni delavki Pera Kunst in Mateja Zorko Pavšar. Med drugim sta jih opomnili, da smo šola, kjer dijaki in učitelji v sobivanju na šoli upoštevamo načela Kodeksa sožitja, in kako pomembno je, da se na šoli vsi dobro počutimo, da spoštujemo drugačnost in se trudimo, da na šoli ne bo nobene vrste nasilja. Tudi film je dijakom sporočal, kako pomembno je spoznanje, da smo ljudje v prvi vrsti ljudje ne glede na barvo kože in druge  posebnosti.

Drugi dan projekta smo preživeli v uresničevanju načela zdrav duh v zdravem telesu. Dijaki štiriletnih programov so svoje telesne zmogljivosti preizkušali v kampu Menina, dijaki triletnih programov pa so se povzpeli do Celjske koče, kjer so s svojimi spretnostmi navduševali v adrenalinskem parku.   

Oba dneva sta bila za vse dijake prvih letnikov prijetna izkušnja na začetku šolskega leta in gotovo se je marsikdo tudi strinjal, da je na naši šoli lahko tudi kul.

Fotogalerija iz Celjske koče:

Pa še iz Menine planine:

Prispevek pripravila: Damjana Hohler

Skip to content