Potepali smo se po Londonu in Oxfordu

Od 26. so 29. aprila 2019 smo se dijakinje in dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije potepali po Londonu in Oxfordu.

V Oxfordu smo nekaj ur preživeli v očarljivem zelenem podeželskem mestu, ki ga zaradi posebne arhitekture imenujejo tudi mesto zasanjanih zvonikov. Ogledali smo si najstarejšo angleško univerzo Christ Church, danes bolj znano kot slavno prizorišče snemanja mnogih filmov o Harryu Potterju.

Po zajtrku smo se z računalniško vodenim vlakom odpeljali do Emirates Air Line in se z višine skoraj 100 metrov nad reko Temzo z gondolo spustili proti finančnemu središču Canary Wharf. Komaj smo čakali, da smo skozi tunel pod reko Temzo prišli v Greenwich ter si na ničelnem poldnevniku naravnali ure in se lahko postavili na zahod  ali vzhod  našega planeta.

Vkrcali smo se na katamaran ter London občudovali z reke Temze. The Tower of London je služil je kot kraljeva palača, orožarna, zasebni živalski vrt in kot mogočna trdnjava, v kateri so še danes shranjeni znameniti kronski dragulji.

Popoldan smo se odpravili na Oxford Street, kjer smo si lahko privoščili manjši »spending spree«. Nekateri dijaki so obiskali muzej voščenih lutk Madame Tussauds ter se fotografirali ob znanih igralcih in celo s kraljevo družino, ostali pa smo se s profesorji sprehodili po kanalu Little Venice, ki resnično spominja na Benetke. Prav neverjetno je, da ljudje sredi Londona živijo na majhnih ladjicah.

V Natural History muzeju smo se seznanili z bogatimi naravoslovnimi zbirkami, Science Museum pa je navdušil tiste, ki se zanimajo za tehniko in znanost.

Da pa smo lahko zapravili še zadnje funte, smo imeli nekaj prostega časa v Camden townu, eni izmed večjih tržnic v Londonu, ter se ustavili še v Covent Gardnu.

Zadnji dan smo si ogledali še Pavlovo katedralo in se sprehodili čez Milenijski most.

Najbolj nas je presenetilo, da vsi ljudje ves čas zelo hitijo. Mesto je zanimivo tudi zaradi ljudi raznolikih ras in narodnosti, česar v Sloveniji ne vidimo pogosto. Samo potovanje je bilo zanimivo, saj smo videli veliko novih stvari (vožnja po levi strani, ogromna gneča na podzemni železnici …), presenetile pa so nas visoke cene ter obilica dežja.

 

Nazaj