Več kot ekskurzija

Na literarno ekskurzijo v Ljubljano smo se medijci 3. letnikov odpravili z avtobusom, na katerem smo se dokončno prebudili in se brez mobilnih naprav še malo podružili. Najprej smo se napotili v rojstno hišo Valentina Vodnika, kjer smo imeli krajše predavanje o njegovem življenju, učenju in delu. Posebej zanimivi so bili njegovi originalni rokopisi, ki je jih je iz NUK-a prinesel gospod Marjan Rupert, vodja rokopisne zbirke v NUK. Nato smo si ogledali razstavo o njegovem življenju, njegove knjige in druge stvari, ki so bile pritrjene na omarah z vrtečimi predali. Tam smo se malo pozabavali in vrteli te predale, zraven pa smo se naučili še marsikaj o Valentinu Vodniku, česar prej nismo vedeli.

Nato smo si ogledali pred 50 leti posneto oddajo o tem, koliko Slovenci poznajo prvega slovenskega pesnika. Izkazalo se je, da premalo, nekateri odgovori so nas tudi nasmejali. Po središču Ljubljane nas je po Vodnikovih poteh pospremil vodič, ki je bil več kot odličen, zanimiv in zabaven, zaradi česar smo vsi prisluhnili njegovemu vodenju. Glavni namen je bil spoznati več o Vodniku, vendar nam je pokazal še mnogo drugih zanimivih stvari, ki so nas zelo navdušile. Pokazal nam je prostor, na katerem je stala šola, v katero je hodil Vodnik, med drugim nam je pokazal spomenik Ilirskim provincam, hišo, v kateri je nekaj časa deloval France Prešeren, mestno hišo, ter na hitro obnovil mlajšo zgodovino Ljubljane, od ogromnega požar, do potresa in obnove. Med drugim je povedal tudi zanimivost, kako so kaznovali peke in zakaj je bila to huda kazen.  

Nato smo se napotili proti Vodnikovem kipu, pred katerim je naš sošolec prebral dve Vodnikovi pesmi, za tem pa smo imeli odmor za malico. Seveda nas je večina odšla v McDonalds, kjer smo pomalicali, nato pa smo se porazgubili po Ljubljani. A ker Ljubljana ni naše domače mesto, smo malo zašli in naredili manjši krog, kljub temu pa smo se ob tem zabavali. Še ob pravem času smo prispeli na zbirališče, ki je bilo na Kongresnem trgu. Na avtobusu smo do doma skoraj vsi spali, saj smo bili utrujeni od ekskurzije, vendar pa smo bili polni novega znanja in ostal nam bo lep spomin na izlet v pomladno Ljubljano.

 

Tilen Božič, M-3. e

Nazaj