Interesne dejavnosti

Videopredstavitve interesnih dejavnosti:

 

KATALOG INTERESNIH DEJAVNOSTI / PONUDBA PROSTE IZBIRE V ŠOL. L. 2019/2020

 1. PROSTOVOLJNO SOCIALNO DELO

V prostovoljno socialno delo se lahko vključi vsak, ki ga socialno delo zanima in rad pomaga ljudem. Povezali se bomo s Centrom za varstvo in delo Golovec, kjer bodo mladi lahko sledili temeljnim ciljem prostovoljnega socialnega dela, ki so lajšanje življenjskih stisk ljudi, privzgajanje etičnih in socialnih vrednot, pridobivanje življenjskih spoznanj in izkušenj ter navajanje k reševanju življenjskih problemov.  

Število ur: po realizaciji  

Način izvedbe: po dogovoru s svetovalno službo   

Prijava: pri mentorici/spletna prijava 

                                                                                                                              Mentorica Pera Kunst  

 1. GLEDALIŠKA DELAVNICA ALI  RADI NASTOPAMO  

Gledališka delavnica je dejavnost, ki skrbi za kulturne drobtinice na šoli, pri kateri lahko dijaki preizkusijo svoje govorne, igralske, pevske, plesne in podobne sposobnosti. Pripravljali se bomo za različne prireditve, to so 3-KONS, dan poezije, sprejem za najboljše dijake, literarni večer, ustvarjali kulturni program ob slovenskem kulturnem prazniku, informativnem dnevu, dnevu državnosti ipd. K sodelovanju vabimo tudi dijake za tehnično pomoč in medijske oblikovalce. Za prireditve se bomo pripravljali neposredno pred njimi.  

Število ur: po realizaciji  

Način izvedbe: intenzivna priprava pred dogodki  

Prijava: pri učiteljicah slovenščine/spletna prijava 

    

Mentorice: Mojca Drev Uranjek, Suzana Slana, Damjana Hundrić in Tadeja Kolman

 

 1. GLEDALIŠKI ABONMA

V letošnjem šolskem letu si bomo v SLG Celje ogledali tri gledališke predstave.  

oktober 2019 

 

Goran Vojnović: Rajzefiber 

drama 

november 2019 

 

Iza Strehar: Vsak glas šteje 

komedija 

februar 2020 

 

Nikolaj Vasiljevič Gogolj: Plašč 

pripoved z glasbo 

 

Število ur: 9  

Način izvedbe: oktober 2019-februar 2020  

Prijava: pri učiteljicah slovenščine 

Mentorica Brigita Renner  

 

 1. TEKMOVANJE V ZNANJU SLOVENŠČINE ZA CANKARJEVO PRIZNANJE

Letošnje Cankarjevo tekmovanje nosi naslov Jaz, ti, mi vsi. Le pogumno, le za mano … (Anja Štefan) 

1.     in 2. letnik SSI 

Marjan Tomšič: Oštrigeca 

Ciril Kosmač: Tantadruj 

3.     in 4. letnik SSI 

Maja Novak: Cimre 

Douglas Adams: Štoparski vodnik po Galaksiji (1. knjiga iz serije) 

1., 2. in 3. letnik SPI 

Miroslav Košuta: Mornar na kozi in  

katera koli pesniška zbirka Miroslava Košute 

Termini tekmovanj: 

Šolsko tekmovanje: torek, 12. 11. 2019 

Območno tekmovanje: četrtek, 9. 1. 2020 

Državno tekmovanje: sobota, 7. 3. 2020 

 

Število ur: 12/18 

Način izvedbe: samostojno delo doma, intenzivna priprava pred območnim in državnim tekmovanjem 

Prijava: pri učiteljicah slovenščine 

Koordinatorica Brigita Renner 

 

 

 1. ŠOLSKI ČASOPIS ŠR@UF

Vse, ki imate radi novinarstvo, raziskovanje, pisanje člankov, fotografiranje, oblikovanje, vabim k sodelovanju pri ustvarjanju šolskega glasila Šr@uf.

Spremljali bomo aktualne dogodke na šoli in o njih poročali, pod drobnogled bomo vzeli tudi delo in uspehe dijakov izven šole, športne dejavnosti, zanimivosti, tekmovanja, potovanja in objavljali zanimive zgodbe in pesmi izpod peres naših dijakov in dijakinj.

 

Število ur: po realizaciji

Način izvedbe: tedenska srečanja, občasno intenzivnejše delo

Prijava: pri mentorici/spletna prijava

 

Mentorica Tadeja Kolman

 

 1. TEKMOVANJE IZ GEOGRAFIJE

Vsi, ki si želite novih izzivov in uživate v geografskih vsebinah, ste vabljeni na tekmovanje iz geografije. To je sestavljeno iz pisnega in terenskega dela. Tema letošnjega tekmovanja je Podnebne spremembe – opomin narave sedanjim in prihodnjim generacijam človeštva.

 

Število ur: 24/18

Način izvedbe: intenzivna priprava pred tekmovanji

Prijava: pri mentorici

 

Mentorica Danica Mikola

 

 1. NOČ KNJIGE  

Unesco je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasil pred 24 leti in to je dan, ko praznujemo vsi, ki imamo radi knjige, in vsi, ki se nas dotaknejo zgodbe iz knjig. Temu dogodku se bomo pridružili z Nočjo knjige v četrtek, 23. aprila 2020. 

 

Izbrano knjigo bomo prebrali pred dogodkom, popoldanske dejavnosti bodo aktualno obarvane, večerne dejavnosti bomo zaključili z branjem za lahko noč in za piko na i nas čaka prenočevanje na šoli.  

 

Število ur: 18 

Način izvedbe: delo doma in v šoli, marec in april 2020 

Prijava: pri učiteljicah slovenščine/spletna prijava

 

Mentorice Suzana Slana, Brigita Renner in Mojca Drev Uranjek

 

 1. 3-KONS

Dvanajsto leto zapored poteka na Kosovelovi ulici edinstveni festival mladostnega povezovanja na področju znanja in družabnosti. Medijski tehniki na delavnicah na sosednjih treh šolah pridobijo predvsem spretnosti in vpogled v življenje na njih, na družabnem dogodku pa se poveselimo vsi skupaj – dijaki in učitelji. Za dobro pripravo na dogodek vabimo k sodelovanju: nastopajoče, oblikovalce plakatov, letakov in projekcije, povezovalca, fotografe …

 

Število ur: po realizaciji

Način izvedbe: intenzivno delo pred in 25. 3. 2020 

Prijava: pri koordinatorici/spletna prijava

Koordinatorica Suzana Slana

 

 1. GLEDALIŠKI PREDSTAVI V ANGLEŠKEM JEZIKU

 

Letos lahko izbirate med dvema predstavama v angleškem jeziku:

Drama Frankenstein

American Drama Group Europe (ADGE) se vrača v Narodni dom Celje.

Eden najodmevnejših mitov današnjega časa je na odru skozi gotsko melodramo v angleškem jeziku oživel dvakrat. Popularno zabavništvo se v predstavi prepleta z resnim raziskovanjem temačnih tem, kot so kloniranje človeka, raziskave zarodnih celic, umetna inteligenca in obvladanje znanosti. Visoka komedija se v predstavi izmenjuje z vrtečo se grozljivko, srhljivka s tragedijo in ljubezenska zgodba s tragično pripovedjo.

Dramsko skupino American Drama Group Europe je ustanovil Grantly Marshall iz Ohia (ZDA) leta 1978. V začetku je delovala v okviru Univerze v Münchnu, kasneje pa je začela gostovati tudi v ostalih nemških mestih ter državah Evrope in Azije. Vsi nastopajoči so naravni govorci.

Število ur:

Način izvedbe: ponedeljek, 17. 2. 2020 

Stroški: 8 evrov vstopnica 

Prijava: pri učiteljicah angleščine

 

Muzikal Figarova svatba

Na II. gimnaziji Maribor si bomo ogledali gledališko predstavo francoskega komediografa Pierra Augustina Carona de Beaumarchaisa Ta veseli dan ali Figarova svatba, ki je glasbena predelava nekoč najbolj revolucionarne komedije v svetovni literaturi. Za Slovence ima poseben pomen, saj je Anton Tomaž Linhart prav po njej priredil prvo slovensko komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi.

Predstava ponuja pester vpogled v zgodovino glasbe, kakor tudi v sodobno popularno glasbo, kreativne kombinacije klasične glasbe z baročno, glasbena dela iz klasičnih muzikalov, rock´n´ roll in španske ritme flamenka.

English Student Theatre je mladinsko gledališče, ki pod okriljem II.gimnazije Maribor že več kot 25 let uprizarja muzikale v angleškem jeziku (s podnapisi v slovenščini).

 

Ogled predstave bomo združili s popoldanskim ogledom mestnega jedra Maribora in njegovih znamenitosti. 

Število ur: 10 

Način izvedbe: po pouku v četrtek, 2. 4. 2020 

Stroški: 8 evrov vstopnica + avtobusni prevoz (10 evrov) 

Prijava: pri učiteljicah slovenščine in angleščine

Mentorici Suzana Slana in Lucija Bratina Pešec

 

 1. ANGLEŠKA BRALNA ZNAČKA EPI READING BADGE

Tekmovanje je namenjeno vsem, ki so talentirani na področju angleščine in/ali pri rednih urah pogrešajo določene vsebine. Prijavite se lahko vsi, razen dijakov zaključnih letnikov.

Cilji sodelovanja so širjenje in poglabljanje znanja, spoznavanje književnosti drugih narodov v izvirniku, povečanje priljubljenosti branja v tujem jeziku, odkrivanje in spodbujanje nadarjenih, motivacija za nadaljnje poglabljanje znanja s področja tujega jezika, izboljšanje medkulturne komunikacije ter usvajanje jezikovnega znanja skozi besedila, ki so primerna starosti dijakov in njihovi razvojni stopnji.

V oktobru 2019  bodo dijaki izvedeli, katera književna dela je potrebno prebrati (običajno so tri), kdaj bodo na voljo v knjižnici, kaj lahko pričakujejo na tekmovanju, dobili pa bodo tudi nekaj nasvetov za učinkovitejše branje. V mesecu marcu 2020 se bodo udeležili tekmovanja, ki se bo odvijalo na šoli. Teden ali dva kasneje jih bomo seznanile z rezultati, konec šolskega leta pa bodo prejeli priznanja, najboljši srebrna in zlata.

 

Število ur: 18

Način izvedbe: po dogovoru

Prijava: pri učiteljicah angleščine

Mentorice: učiteljice angleščine

 

 1. STROKOVNA EKSKURZIJA V MADRID

Letošnje šolsko leto načrtujemo strokovno ekskurzijo v Madrid, ki se bo izvedla marca 2020.  Ogledali si bomo znamenitosti druge najvišje ležeče prestolnice v Evropi, se spoznali z mestnim utripom, kulturo in kulinariko.

Število ur: 30 ur

Način izvedbe: strnjeno – ekskurzija

Prijava: pri učiteljicah angleščine

Mentorice: učiteljice tujih jezikov 

 

 1. NEMŠKO BRALNO TEKMOVANJE PFIFFIKUS

Po zaporednih uspehih naših dijakov bomo tudi v tem šolskem letu pod okriljem Centra Oxford med novembrom 2019 in marcem 2020 izvedli nemško bralno tekmovanje Pfiffikus. Dijaki bodo prebirali knjige za bralno tekmovanje, ki poteka na dveh zahtevnostnih stopnjah. Na osnovni stopnji prebirajo dijaki knjige na stopnji A1-A2, na višji stopnji pa se posvetijo knjigam na stopnji A1-B2. Preko spleta poskušajo tekmovalci v 60  minutah rešiti naloge, ki se navezujejo na prebrane knjige. Najboljši tekmovalci prejmejo nagrade, priznanja in pohvale Centra Oxford. 

Dijaki razvijajo bralno zmožnost v nemškem jeziku in se tako zavejo pomembnosti branja pri  učenju tujega jezika. Z načinom dela dijakom približamo nemško literaturo in jih tako spodbudimo k samostojnemu branju nemške literature v prihodnosti.  

 

Število ur: 18 ur 

Način izvedbe: po dogovoru

Čas izvedbe: november 2019 – marec 2020

Prijava: pri učiteljicah nemščine

Mentorici: mag. Simona Brečko in Lucija Bratina Pešec

 

 1. TEKMOVANJA V ZNANJU TUJIH JEZIKOV IN NATEČAJI  

Dijakov, katerih znanje tujih jezikov je na zavidljivo visoki ravni, je vedno več, zato tudi učiteljice angleščine in nemščine iščemo nova področja, na katerih se boste lahko razvijali in dokazovali. V letošnjem šolskem letu boste imeli možnost sodelovanja na tekmovanjih v znanju angleščine na šolski, regijski in državni ravni ter v znanju nemščine na šolski in državni ravni, preizkusili pa se boste lahko tudi na literarnih natečajih na nacionalnem nivoju.

 

Število ur: po realizaciji

Način izvedbe: intenzivna priprava pred tekmovanji

Prijava: pri učiteljicah angleščine in nemščine

      Mentorice: učiteljice angleščine in nemščine

 

 1. SPOZNAVANJE KULTURNOZGODOVINSKIH ZNAMENITOSTI SLOVENIJE IN SOSEDNJIH DEŽEL   

Dijaki na strokovno vodenih ekskurzijah spoznavajo kulturne, zgodovinske, geografske, jezikoslovne pa tudi kulinarične posebnosti Slovenije in sosednjih dežel.

Enodnevne ekskurzije:   Ljubljana, Gradec, Dunaj, Benetke  (oktober–junij) 

Dvodnevna ekskurzija: Verona, Andrea Palladio in Gardaland (marec/april)

Število ur: 12/24 ur

Način izvedbe: strnjeno – ekskurzija 

Prijava: pri mentoricah/spletna prijava 

Mentorici: Dragomira Kunej in Darja Povše  

 

 1. AMBASADOR KULTURE

Ambasador kulture je projekt Hiše kulture Celje. Namen projekta je vrhunsko umetnost predstaviti kot pomemben del kakovostnega in izpolnjenega bivanja ter eno od relevantnih komponent družabnega življenja, obenem pa mlade motivirati k samostojnemu obiskovanju prireditev in h kritični presoji umetniških del in izvedb. Vsakemu sodelujočemu dijaku je dodeljena kartica, s katero lahko brezplačno obišče vse dogodke, ki so jih v program vključili partnerji projekta. Sodelujoči, ki v šolskem letu obišče vsaj 11 dogodkov, prejme diplomo »Ambasador kulture« in različne praktične nagrade.

Število ur: 22 ur

Način izvedbe: čez celo leto

Prijava: pri koordinatorici/spletna prijava

Koordinatorica: mag. Marijana Marinšek

 

 1. MEPI – MEDNARODNO PRIZNANJE ZA MLADE

MEPI je mednarodni program, ki mladim daje možnost, da pridobijo znanja, veščine in osebnostno-socialne kvalitete, ki so visoko vrednotene v 21. stoletju. Mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa. Udeleženci se skozi program srečajo z izzivi na 4 različnih področjih – prostovoljno delo, veščine, rekreativni šport in pustolovske odprave. Vsak udeleženec programa MEPI napreduje po lastnih zmožnostih in tekmuje le sam s sabo in s svojimi cilji. Raziskave so pokazale, da program pozitivno vpliva na šolski uspeh mladih, izoblikuje željo po vseživljenjskem učenju, poveča možnosti zaposlitve, spodbuja vključevanje v družbo in strpnost. 

Število ur: po realizaciji

Način izvedbe: čez celo leto

Prijava: pri mentorjih/spletna prijava

Mentorji: mag. Marijana Marinšek, Peter Peršič, Suzana Slana

 

 1. ZDRAV DIH ZA NAVDI

Državno tekmovanje organizira Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije s ciljem  spodbuditi k večji skrbi za zdravje, osveščanju o pomenu zdravja, o zdravem zunanjem in notranjem okolju, o boljšem poznavanju dihal, bolezni dihal, alergij, preprečevanju teh bolezni ter preučevanje vzrokov, ki vplivajo na pojav bolezni dihal in alergij. Ne gre za klasično tekmovanje v znanju, ampak lahko dijaki na različne zanimive načine izrazijo odnos do imenovane teme in njihovo doživljanje.

Podeljujejo se odličja zlata, srebrna in bronasta trstika, ki jo prejme  en ali več tekmovalcev.

Število ur: 24/18

Način izvedbe: po dogovoru

Prijava: pri mentorici

Mentorica Danica Mikola

 

 1. NLP za dijake

Bi želeli biti uspešnejši in učinkovitejši, bolj organizirani, zbrani in osredotočeni na svoje cilje ter hkrati odprti in pripravljeni izkoristiti priložnosti, ki vam jih življenje ponuja? Spoznali bomo, kako si lahko zastavimo cilje, ki temeljijo na naših osebnih vrednotah, kako jih jasno oblikujemo in kako se spravimo v pogon, da jih lahko ustvarjalno uresničujemo. Spoznali in preizkusili bomo orodja, s katerimi se bomo laže soočali s spremembami, in ugotovili, da vedno obstaja način, kako obrniti stvari na bolje. Dejavnost je namenjena dijakom, ki si želijo biti uspešni.  

Število ur: 18  

Način izvedbe: tedenska srečanja  

Prijava: spletna prijava 

Mentorica Mojca Drev Uranjek  

 

 1. NA GLAS O IZZIVIH MLADOSTI

Mladi se v današnjem svetu srečujejo z veliko izzivi, ki so jim včasih težko kos. Pogosto doživljajo stiske v zvezi s tem, kaj so in kaj naj bi bili. Pričakovanja staršev, šole, prijateljev so velikokrat neusmiljena. Postavljanje meril, kaj naj bi bilo sprejemljivo, sprejeto in normalno pa nas plaši. Vse postane precej lažje, ko o svojih strahovih in dilemah spregovorimo na glas – z drugimi, ki čutijo podobno.

Zato bomo letos prvič v obliki skupinskih pogovorov rušili tabuje, se tolažili, spodbujali in drug drugemu dajali moč za nove izzive, za to, da smo, kar smo in se takšne tudi sprejmemo.

Število ur: 18  

Način izvedbe: tedenska srečanja  

Prijava: pri mentorici/spletna prijava 

Mentorica Mateja Zorko Pavšar

 

 1. ŠOLA AMBASADORKA EVROPSKEGA PARLAMENTA  

Nadaljujemo sodelovanje v programu, namenjenem ozaveščanju javnosti o ustroju, delovanju in pomenu Evropske unije in spodbujanju aktivnega državljanstva in politične participacije kot temeljev delujoče parlamentarne demokracije. Novost je združitev izobraževalnega programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) in tekmovanja Evrošola.

V tem šolskem letu bomo:

 • nadgradili poznavanje ustroja in delovanja EU ter njenega vpliva na naše vsakdanje življenje,
 • izmed šestih ponujenih tem (okolje in obnovljivi viri energije; varnost in človekove pravice; odnos mladih do alkohola in mamil; prihodnost EU; migracije in integracija; zaposlovanje mladih) izbrali eno,
 • se pripravili na debato Evrošole ‘za-in-proti’ v Ljubljani,
 • z evropskimi vsebinami bomo posodabljali naše evropsko drevo,
 • ob dnevu Evrope 9. 5. 2020 priredili poseben dogodek,
 • sodelovali na dogodkih Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji,
 • ob koncu leta prejeli naziv ambasadorjev Evropskega parlamenta.

Število ur: po realizaciji

Način izvedbe: tedenska srečanja/intenzivno pred dogodki

Prijava: pri mentorjih/spletna prijava

Mentorja Suzana Slana in Andrej Požlep

 

 1. AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO

Akademija za politični menedžment (APM) pripravlja projekt za srednje šole. Vsebina temelji na predlogih za civilnodružbene oz. družbenokoristne akcije.

APM bo izbral 5 najboljših projektov, za izbrane ekipe pripravil celodnevno delavnico projektnega načrtovanja in izvedbo projekta. Poleg tega bo vsaka ekipa prejela do 500 USD (cca 450 EUR) za pokritje stroškov izvedbe izbranega projekta. Projekt financira veleposlaništvo ZDA.

 

Število ur: po realizaciji 

Način izvedbe: strnjeno

Prijava: pri mentorici

Mentorica  Barbara Škorc

 

 1. PRIPRAVE NA POKLICNO MATURO IZ MATEMATIKE

Priprave so namenjene predvsem dijakom 2. letnika programov PTI. Ponovili in poglobili bomo teme, ki ste jih obravnavali v programu SPI in se nato lotili še reševanja maturitetnih pol iz preteklih letih.

Število ur: 30

Način izvedbe: tedenska srečanja, delo doma

Prijava: pri mentorici                     

                                                                                                                  Mentorica Biserka Kampošek

 

 1. MEHATRONSKI SISTEMI V SODOBNIH PROIZVODNIH PROCESIH (36 dijakov) SODOBNIH PROIZVODNIH oznali osnove industrijske robotike in način programiranja industrijskih robotov.

 V okviru izbrane interesne dejavnosti bodo dijaki spoznali mehatronske sisteme v večjih proizvodnih sistemih v tujini. Ogledali si bodo avtomatizirano proizvodnjo v podjetjih, kot so BMW, Audi, Man, Kuka in podobnih. Poleg tega bodo spoznali utrip tujih mest in vpliv tehnologije na sodobno življenje globalno.

 

Število ur: 24   

Način izvedbe: strnjeno – ekskurzija 

Prijava: pri mentorjih/spletna prijava 

                                                                         Mentorja: mag. Matej Veber in mag. Andro Glamnik 

 

 1. OGLED LETALSKEGA MITINGA AIRPOWER V ZELTWEGU

Vsaka tri leta v avstrijskem Zeltwegu ob podpori avstrijske vlade organizirajo enega največjih evropskih letalskih mitingov, Airpower.  Airpower 19  bo 6. in 7. 9. 2019. 9. 2019 – prvi dan mitinga, naša šola v organizira ogled letalskega mitinga.

Za obisk dogodka smo se odločili zaradi:

 • možnosti srečanja z najnovejšimi tehnologijami civilne in vojaške letalske industrije,
 • demonstracije različnih tehnik individualnega letenja ali letenja v formaciji,
 • cenovne sprejemljivosti ekskurzije zaradi brezplačnega vstopa,
 • bližine kraja organizacije tega prestižnega dogodka in obogatitve ponudbe interesnih dejavnosti naše šole.

 

Število ur: 10 ur 

Način izvedbe: strnjeno –  ekskurzija 

Prijava: zaključeno

Mentor Gašper Grat

 

 1. START-UP PODJETNIŠKA ŠOLA ZA DIJAKE

V sodelovanju s Inkubatorjem Savinjske regije v Celju smo za šolsko leto 2019/2020 pripravili program za delavnice: 

 • september: informativni dan, 
 • oktober: uvodne delavnice: Kaj je podjetništvo z družbenim učinkom, Oblikovanje ideje, Izpolnjevanje kanvasa za projekt z družbenim učinkom, Oblikovanje poslovnega načrta; evalvacija in nabor udeležencev šole podjetništva (izvaja se v  Inkubatorju), 
 • november in december: delavnice 1-krat tedensko na temo podjetništva: zakaj podjetništvo, namen, nenehno učenje in rast; oblikovanje ideje; kanvas poslovni model + primeri dobre prakse; PR in marketing; pitch; konec decembra sledi zaključna prireditev (pitch) + podelitev nagrad (do konca šolskega leta 2020 coworking prostor v Inkubatorju +  mentoriranje ekipe). 

Število ur: 18  

Način izvedbe: tedenska srečanja  

Prijava: spletna prijava                                                                                    

Mentor Matjaž Cizej  

 

 1. MOJE PODJETJE

V sodelovanju s JA Slovenije se bomo tudi letos udeležili programa Moje  podjetje.

Cilji:

 • Z izkušnjami dopolniti znanje srednješolcev o podjetniškem in gospodarskem delovanju, tako da bolje razumejo ureditev in vodenje poslovanja.
 • Pomagati dijakom, da se naučijo kritičnega razmišljanja, izražanja in upravljanja.
 • Predstaviti prednosti sistema svobodnega podjetništva.
 • Seznaniti dijake z zaposlitvenimi možnostmi in jih naučiti, kako lahko postanejo del gonilne sile gospodarskega razvoja.
 • Zgraditi pozitiven odnos med mladino in poslovnim svetom.

 

Dejavnosti:

 1. faza: USTANOVITEV

Izbira poslovne ideje in njeno preverjanje; ustanovitev in registracija podjetja ter zbiranje finančnih sredstev (prodaja delnic); izdelava poslovnega načrta.

 1. faza: POSLOVANJE

Nabava potrebnega materiala, izdelava izdelka, promocija in prodaja izdelkov ter finančno spremljanje poslovanja.

 1. faza: LIKVIDACIJA

Zaključek poslovanja, prodaja zalog, ugotavljanje uspešnosti poslovanja in izdelava letnega poročila.

 

Število ur: 18

Način izvedbe: po dogovoru

Prijava: pri mentorju 

 Mentor Matjaž Cizej

 

 1. UVOD V MASTERCAM

MC je močno orodje za programiranje računalniško vodenih (CNC)-strojev. Je svetovno najbolj razširjen programski paket za generiranje G-kode, ki poganja CNC-stroje. Vsebuje grafični vmesnik za 2D-risanje in 3D-modeliranje in možnost uvoza geometričnih podatkov. Naučili se boste osnovnih opravil, kar vam bo zelo koristilo pri nadaljnjem delu na področju CNC-tehnologije. 

Število ur:  18 

Način izvedbe: 6 x 3 ure 

Prijava: pri mentorju/spletna prijava 

Mentor  Feliks Lednik 

 

 1. ELEKTROENERGETSKI IN JEDRSKI SISTEMI V SLOVENIJI 

Električna energija je vir, brez katerega si danes življenja ne moremo predstavljati in je eden temeljev sodobnega načina življenja in dejavnik, ki omogoča tehnološki razvoj.  

Ali veste, da v jedrskih elektrarnah pridobivajo toploto s cepitvijo jeder atomov urana? Ali veste, da proizvodnja energije temelji na verižni reakciji cepitve jeder, kjer se slednja sprošča v obliki toplote? Ali veste, da se pomočjo toplote proizvede vodna para, ki preko turbine poganja generator?   

V okviru interesne dejavnosti boste spoznali celovito zgodbo o energiji, osnovnih pojmih v energetiki, podnebnih spremembah, jedrski energiji in radioaktivnosti. S spoznavanjem omenjenih tem se bomo pripravljali na tekmovanje »Mladi genialci«. Slednjega za dijake vsako drugo leto organizirata podjetji GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško (NEK), ki za zmagovalne ekipe pripravita tudi bogate praktične nagrade.   

Da si boste teorijo lažje predstavljali tudi v praksi, si bomo v okviru interesne dejavnosti ogledali proizvodnjo električne energije, Fakulteto za energetiko in se udeležili delavnic s področja energetike v organizaciji podjetja GEN energija.  

Interesna dejavnost je namenjena dijakom 2. in 3. letnika programa strojni tehnik, ki se bodo lahko udeležili tekmovanja »Mladi genialci«. Vabljeni pa ste tudi vsi ostali, ki vas opisano področje zanima.  Število ur: 20  

Način izvedbe: tedenska srečanja  

Prijava: pri mentorju/spletna prijava 

Mentor Aleš Ferlež

 

 1. INOVATIVNA ENERGETIKA  

Področje energetike je trenutno eno izmed najzanimivejših in najbolj iskanih področij. Je namreč interdisciplinarno področje, ki obsega energijske vire, energijske tehnologije in uporabo energije v gospodarstvu. Poleg  naravoslovnih  in tehničnih vprašanj so v sodobni energetiki pomembna še družbena, gospodarska in okoljevarstvena vprašanja, povezana s tehnično uporabo energije. Interesna dejavnost je namenjena nadobudnim in inovativnim dijakom, ki jih zanima področje energetike. Spoznali boste sodobna računalniška orodja, ki jih danes inženirji uporabljajo pri optimizaciji ter razvoju energetskih sistemov. Ugotovili boste, da je za sodobne energetske sisteme in procese potrebnega veliko različnega znanja, ki ga je potrebno ustrezno povezati. Spoznali boste računalniške programe za izdelavo energetskih izkaznic ter za preračun pridobivanja energije iz obnovljivih virov.  

Ukvarjali se bomo tudi z energetskimi pregledi, porabo energije in predvsem z energetskim monitoringom.  

Število ur: 10   

Način izvedbe: tedensko –  strnjeno  

Prijava: pri mentorjih/spletna prijava 

Mentorja: Aleš Ferlež in Žan Podbregar  

 

 1. INOVATIVNO STROJNIŠTVO 

Dijaki boste pri tej dejavnosti reševali praktične probleme strojništva s poudarkom na konstrukcijskih problemih, ob tem pa boste spoznali napredne postopke modeliranja, vodenja projektov in spoznali postopek od ideje do izdelka. Interesna dejavnost spodbuja razmišljanje, inovativnost in povezovanje teoretičnega in praktičnega znanja. Poleg reševanja problemov bomo delo popestrili z ogledi sejmov in podjetij.                

Število ur: 15 ur  

Način izvedbe: tedenska srečanja  

Prijava: pri mentorjih/spletna prijava 

Mentorja: Aleš Ferlež in Žan Podbregar  

 

 1. NAPREDNE METODE INŽENIRSKIH RAČUNALNIŠKIH SIMULACIJ 

Interesna dejavnosti je namenjena dijakom 2., 3. in 4. letnika programa strojni tehnik in tehnik mehatronike ter programu PTI, ki jih zanima delo konstrukterja in želijo nadgraditi znanje modelirnega programa. Spoznali boste program PTC Creo Simulate ali Solidworks Simulate, ki vključuje vsa potrebna orodja za strukturne in termalne analize. Pridobili boste vpogled v lastnosti konstrukcijskih rešitev ter spoznali, kako lahko zmanjšate čas in stroške, povezane s fizično izdelavo prototipov. Pri pouku spoznavamo analitične preračune konstrukcij in strojnih elementov, pri tej interesni dejavnosti pa bomo spoznali napreden postopek preračunov s pomočjo računalniškega programa. Zgodnja uporaba analiz namreč zmanjšuje napake, zmanjšuje težo in zagotavlja stroškovno učinkovite proizvodne procese in izbiro materialov.  

Število ur: 15-20 ur  

Način izvedbe: tedenska srečanja  

Prijava: pri mentorjih/spletna prijava 

Mentorja: Aleš Ferlež in Žan Podbregar  

 

 1. MODELIRANJE Z IZDELAVO INOVATIVNIH IZDELKOV IN NAPRAV

Dijaki bodo spoznali osnove modeliranja s  programskim orodjem Creo in postopke izdelave strojnega dela za projektni izdelek. Vsebina  spodbuja ustvarjalnost dijakov pri izdelavi novih inovativnih izdelkov. Dijaki bodo uporabili znanja s področja  modeliranja, strojne obdelave, montaže in krmiljenja. Delo bomo popestrili z ogledom podjetij in sejmov. 

Število ur: 18  

Način izvedbe: tedenska srečanja/strnjeno 

Prijava: pri mentorjih/spletna prijava 

Mentorji: Anton Ovtar, Edvard Došler in Stevo Romanić 

 

 1. POLIMERI – MATERIALI SODOBNE DRUŽBE

Pri odkritju polimerov ni nihče predvidel neverjetnega pomena teh materialov v sodobni družbi. Polimeri so si utrli pot v vse pore našega življenja. Skoraj ne poznamo več izdelka, ki ne bi bil sestavljen iz vsaj kakšnega polimernega dela. Omogočajo nam nove priložnosti na zelo različnih področjih industrije. Samo v Sloveniji je več kot 1000 podjetij na tem področju. V okviru interesne dejavnosti boste najprej spoznali, kaj polimeri so in katere poznamo. V nadaljevanju boste spoznali tudi različne postopke izdelave polimernih izdelkov. 

Število ur: 10

Način izvedbe: tedenska srečanja po dogovoru

Prijava: pri mentorju/spletna prijava 

Mentor Martin Amon  

 

 1. IZDELAVA PROTOTIPNIH IZDELKOV

Interesna dejavnost je namenjena dijakom višjih letnikov, ki že imajo osnovna znanja iz računalniško podprtih tehnologij. V okviru interesne dejavnosti bodo dijaki spoznali napredne CAD/CAM-postopke izdelave prototipnih izdelkov (3D-modeliranje, CNC-obdelava, 3D-tiskanje) s pomočjo katerih bodo lahko izdelovali izdelke po lastnih idejah.  

Število ur: 10

Način izvedbe: tedenska srečanja po dogovoru

Prijava: pri mentorju/spletna prijava 

Mentor Martin Amon 

 

 1. LEGO ROBOTI (6 dijakov)

V okviru dejavnosti bomo spoznali osnove robotike, osnove gradnje robotov in osnove  programiranja Lego didaktičnih robotov.

Število ur: 18 ur  

Način izvedbe: tedenska srečanja  

Prijava: spletna prijava 

Mentorja Gašpet Grat in mag. Matej Veber

 

 1. ROBOTIKA ZA BISTRE GLAVE (9 dijakov)

Industrijski roboti so nepogrešljiv del sodobnih avtomatiziranih in fleksibilnih proizvodnih procesov. V okviru izbrane interesne dejavnosti bodo dijaki spoznali osnove industrijske robotike in način programiranja industrijskih robotov. Ugotovili bodo, da je za delovanje robota potrebno veliko znanja in bistrih glav.

Število ur: 18 ur  

Način izvedbe: tedenska srečanja  

Prijava: spletna prijava 

Mentor mag. Matej Veber

 

 1. 3D-TEHNOLOGIJE (6 dijakov)

Dijaki bodo spoznali tehnologijo izdelave hitrih modelov od ideje do izdelka. Spoznali bodo hitro prototipiranje s 3D-printerjem ter  tehnologijo odvzemanja materiala z robotom. Poleg tega bodo spoznali povratno inženirstvo oziroma metodo skeniranja s 3D-skenerjem.   

Število ur: 18 ur  

Način izvedbe: tedenska srečanja  

Prijava: spletna prijava 

 Mentor mag. Matej Veber

 

 1. AVTONOMNI MOBILNI ROBOTI (9 dijakov)

 Robotika je danes nepogrešljiva tehnologija v industriji in v našem vsakdanjem življenju. Poznamo robote za košnjo trave, čiščenje stanovanj, servisne robote, humanoidne robote za strežbo, vojaške robote in še veliko ostalih. V okviru interesne dejavnosti bomo spoznali mobilne robote za avtonomno vožnjo po črti, premagovanje ovir in reševanje žrtev.

Število ur: 18  

Način izvedbe: tedenska srečanja  

Prijava: spletna prijava                                                       

                                              Mentorja: Miloš Bevc in mag. Matej Veber                     

 

 1. SVETOVNO PRVENSTVO V ROBOTIKI ROBOCUP 2020 (4 dijaki)

 Dijaki se bodo  na podlagi svojega truda in znanja udeleležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2020 v  Bordoeuxu v  Franciji. Vsem tekmovalcem želimo veliko dobrih izkušenj, sreče ter dobro zastopanje šole in slovenske države. Srečno!

Mentorja mag. Matej Veber in Miloš Bevc

 

 1. FILMSKI FESTIVAL (Film Fest III zvezd in Dijaški filmski festival)

 V sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti OI Celje, Zvezo kulturnih društev ter Mestnim kinom Metropol bomo v spomladanskem času izpeljali intenzivno večdnevno filmsko delavnico, katere cilj bo produkcija kratkega igranega filma na vnaprej določeno temo. K sodelovanju bomo povabili dva filmska strokovnjaka, ki bosta vodila produkcijski del delavnice. Aktivno bo vključenih 12 dijakov. Izpeljali bomo tudi festivalski del, na kateregabodo dijaki (tudi iz drugih šol) lahko prijavili kratke filme, katere bomo predvajali v Mestnem kinu Metropol v okviru festivala 3-KONS.

Število ur: po realizaciji

Način izvedbe: strnjeno/občasno intenzivnejše delo

Prijava: pri mentorju/spletna prijava 

     Mentor Alen Pavšar

 

 1. PRIPRAVA NA SNEMANJE CELOVEČERNEGA FILMA

V spomladanskem času načrtujemo snemanje celovečernega igranega filma. Gre za velik projekt, katerega glavni cilj je praktično izobraževanje dijakov programa medijski tehnik. V obdobju predprodukcije se bodo vključeni dijaki pripravljali na snemanje filma skozi več posameznih faz. Razdeljeni bodo na posamezna področja glede na interes (snemanje, organizacija snemanja, arhiviranje, rekviziterstvo, scenografija, kostumografija, postprodukcija, itd.) in se za ta področja praktično izobraževali.

Število ur: po realizaciji

Način izvedbe: tedenska srečanja/občasno intenzivnejše delo

Prijava: pri mentorjih/spletna prijava

Mentorja: Alen Pavšar in Mateja Zorko Pavšar

 

 1. IZDELAVA APLIKACIJ V NAVIDEZNI RESNIČNOSTI

Dijaki se bodo preizkusili v pripravi vsebin za aplikacije v navidezni resničnosti. Praktično znanje, ki ga bodo pridobili, bodo uporabili za oblikovanje in pripravo situacij v VR-aplikaciji za Čebelarsko zvezo Slovenije (Čebelarjenje VR) in simulaciji pilotnega avtonomnega plovila.

Število ur: po realizaciji

Način izvedbe: strnjeno/občasno intenzivnejše delo

Prijava: pri mentorjih/spletna prijava

Mentorja: Alen Pavšar, Marko Radosavljević

 

 1. LOVILCI INFORMACIJ O SODOBNIH TEHNOLOGIJAH  

Informacija je podatek, sporočilo, ki nas pouči o nekem dogodku, stanju in podobnem. Vabim vas, da ulovite informacije o aktualnih informacijskih in spletnih tehnologijah in storitvah, poiščete primere uporabe umetne inteligence in vseh novosti, ki so na voljo ali pa šele bodo ter jih delite z ostalimi dijaki na šoli.   

Število ur: 18  

Način izvedbe: tedenska srečanja    

Prijava: spletna prijava 

                                                                                                           Mentorica Natalija Talan Fošnarič  

 

 1. IZDELAVA ŠOLSKEGA ČASOPISA ŠR@UF z INTERAKTIVNIMI VSEBINAMI

Vabim vas, da skupaj ustvarjamo šolski spletni in tiskan časopis Šr@uf. Skupaj bomo hitreje dosegli cilj in izdelali časopis, ki bo takšen, kot ga vidite vi. Vabljeni vsi, ki vas zanimajo interaktivne vsebine, stavljenje časopisa, ustvarjanje fotografij, izvajanje intervjujev, pisanje člankov itn.

Število ur: 18

Način izvedbe: po dogovoru 

Prijava: spletna prijava 

                                                                                                            Mentorica Natalija Talan Fošnarič

 

 1. PORTFOLIO  – VSTOPNICA ZA USPEH  

Portfolio je zbirna mapa posameznikove usposobljenosti, ki jih dijak doseže z učenjem ali izkušnjami. Dijak zbira dokumente, gradiva, izdelke, vaje … Razvili boste večjo samostojnost in samozavest, hkrati pa je portfolio osnova in pomoč za nadaljnji študij in vstopnica za uspešno zaposlitev.   

Število ur:

Način izvedbe: po dogovoru  

Prijava: spletna prijava 

                                                                                                            Mentorica Natalija Talan Fošnarič 

 

 1. OBLIK(K)OVANJE

Sodelovanje pri oblikovalskih nalogah in projektih, ki zajemajo grafično in produktno oblikovanje, grafično opremo prostora ter vključevanje na oblikovalske natečaje. Poudarek bo na iskanju zanimivih in kreativnih rešitev z izrazitim sporočilom glede na izbrano vsebino.

Število ur: 18

Način izvedbe: tedenska srečanja

Prijava: pri mentorju

Mentor Iztok Virant

 

 1. SODELOVALNO UČENJE

Biti uspešen v prihodnosti pomeni sodelovati, izmenjevati mnenja in izkušnje, se prilagajati ter iskati najboljše rešitve. Ogledali si bomo nekaj primerov uspešno realiziranih komunikacijskih površin v muzejih in na prostem ter analizirali robne pogoje za uspešen informacijski prostor. Pripravili bomo predloge za ureditev komunikacijskih površin za šolo ali zunanje partnerje.

 

Število ur: po realizaciji

Način izvedbe: strnjeno/občasno intenzivnejše delo

Prijava: pri mentorju/spletna prijava

 Mentor mag. Peter Arlič   

 

 1. FOTOGRAFIJA ZA RAZLIČNE MEDIJE

Delavnica je namenjena dijakom, ki želijo izpopolniti svoje znanje s področja fotografiranja in obdelave fotografij z računalniškimi programi za različne medije, spoznati možnosti izdelave fotomontaže in retuše fotografij ter izostriti občutek za izvirno fotografijo. Poudarek bo predvsem na praktičnem delu. Zaradi specifičnosti področja je število dijakov omejeno. Zaželena je dobra volja in ljubezen do fotografije.

Število ur: po realizaciji

Način izvedbe: tedenska srečanja, občasno intenzivnejše delo

Prijava: pri mentorju/spletna prijava

 Mentor David Korošec

 

 1. ANIMACIJA

Organizirali bomo tečaj oblikovanja s programsko opremo Cinema 4D (C4D) in Adobe After Effects (AAE). Tečaj je namenjen vsem, ki se želijo naučiti osnov kreativnega izražanja s pomočjo teh močnih orodij. Na tečaju bomo spoznali osnove modeliranja, izdelave materialov, teksturiranja in osvetljevanja ter se naučili procesa dela v povezavi C4D in AAE. Pričakujemo osnovno poznavanje programov.

 Število ur: 18

Način izvedbe: tedenska srečanja

Prijava: pri mentorju/spletna prijava

 Mentor Marko Radosavljević

 

 1. SPLETNA TELEVIZIJA VI-TV

Ekipa spletne televizije VI-TV je lansko šolsko leto pripravila ogromno prispevkov in reportaž. S podobnim tempom želimo nadaljevati tudi letos. Želimo pa si, da bi k sodelovanju povabili več dijakov nižjih letnikov. S kamero bomo spremljali dogajanje na vseh šolah Šolskega centra Celje in se odzvali na vabila ostalih osnovnih in srednjih šol ter drugih institucij.

Pripravili bomo tudi najmanj 2 reportaži za projekt Ekošola in spremljali ter medijsko podprli prireditve:

– PRIREDITEV OB 60-LETNICI ŠOLSKEGA CENTRA CELJE

– MODNI NAVDIHI (november 2019 in marec 2020)

– PRIREDITEV OB PRAZNIKU MESTNE OBČINE CELJE (april 2020)

– 3-KONS (marec 2020)

Število ur: po realizaciji  

Način izvedbe: tedenska srečanja, občasno intenzivnejše delo 

Prijava: pri mentorjih/spletna prijava 

Mentorja: Alen Pavšar in Mateja Zorko Pavšar 

 

 1. PEVSKI ZBOR ŠOLSKEGA CENTRA CELJE  PEVSKI ZBOR ŠOLSKEGA CENTRA CELJE

Stalne dejavnosti zbora bodo: izpopolnjevanje vokalne tehnike posameznikov in skupine, korepetiranje programa, oblikovanje zvoka zbora, priprava programa (za tekmovanja, samostojne koncerte, revije, priložnostne nastope) in nastopi.

Druge dejavnosti: avdicije za pridobitev novih pevcev (september), tridnevne intenzivne pevske vaje zunaj zavoda (oktober, februar), enodnevne intenzivne vaje pred tekmovanji in koncerti, božično-novoletni koncert in letni koncert v Celjskem ali Narodnem domu. Zborovodkinja je Andreja Ocvirk, strokovno pomaga Boštjan Korošec.

Način izvedbe: tedenska srečanja, strnjene intenzivne vaje, nastopi 

Prijava: udeležba na avdiciji 

                                                                                                         Organizatorica zbora Tjaša Verdev 

 

 1. ZA GLASBENE SLADOKUSCE – GREMO NA KONCERT

Dijaki – ljubitelji glasbe – bodo na večernih koncertih v Celju, Žalcu, Mariboru, Ljubljani, Zagrebu … spoznavali lepote klasične glasbe. Na njih ne manjka niti zabavno obarvanega programa, filmske glasbe, glasbe iz muzikalov, priredb znanih melodij ali najlepših skladb iz glasbene zakladnice klasične glasbe. Koncerti so skrbno izbrani (upoštevali bomo interes ljubiteljev koncertov), primerni za srednješolsko populacijo in cenovno ugodni. Po koncertih se bomo o njih pogovarjali, izmenjali mnenja in jih kritično ocenili. Dijaki se prostovoljno odločajo in prijavijo za obiske posameznih koncertov. Vabila na koncerte bodo na šolski internetni strani.

JAVNE PRODUKCIJE GLASBENIH ŠOL Celje, Žalec, Šentjur, Laško, Velenje

KONCERTI Z MLADIMI …

Število ur: 6 za posamezen koncert 

Način izvedbe: organiziran ogled glasbenega dogodka  

Prijava: pri mentorici 

Mentorica Metka Jagodič Pogačar

 

 1. ZA GLASBENE SLADOKUSCE – UŽIVAJMO V OPERI, NA BALETU ALI MUZIKALU

 Dijaki, ki jih zanima glasbeno gledališče, si bodo organizirano ogledali izbrane predstave glasbenega gledališča: muzikalov, baletnih predstav, operet ali oper. Ob tem bomo spoznavali kulturni utrip mest, kamor se bomo odpeljali in si ogledali njihove glavne znamenitosti: Ljubljane, Maribora, Velenja, Žalca ali celo čez mejo. Na predstave se bomo predhodno pripravili, po ogledu bomo izmenjali mnenja in jih kritično podoživeli. Dijaki se prostovoljno odločajo za obiske posameznih ponujenih predstav. Vabila bodo na šolski internetni strani. Predstave bodo organizirane po dogovoru, glede na interes dijakov in aktualno ponudbo.

Število ur: 6 za posamezen koncert 

Način izvedbe: organiziran ogled glasbenega dogodka  

Prijava: pri mentorici 

Mentorica je Metka Jagodič Pogačar

 

 1. MOJSTRI GLASBENEGA USTVARJANA NA ŠCC

Dijaki, ki so ali še obiskujejo glasbeno šolo, znajo igrati na katerikoli instrument ali dobro peti in si želijo javnega nastopanja, lahko sodelujejo z ostalimi dijaki ŠC Celje. Skupaj pripravljamo program različnih glasbenih zvrsti (od zabavne do klasične glasbe) v najrazličnejših zasedbah, s katerim se predstavljamo na javnih prireditvah za vse šole ŠC Celje in izven. Pripravili bomo Večer slovenske popevke in ga spomladi predstavili Pod Celjskim stropom. Sodelovali bomo na prireditvah za dijake in starše vseh šol ŠCC, na raznih podelitvah priznanj, kulturnih dnevih, evropski vasi, prireditvi Ni izgovora, tudi ti zmoreš, informativnih dnevih… Dijaki morajo imeti svoje inštrumente.

Število ur: 18 

Način izvedbe: intenzivne vaje pred dogodki, nastopi 

Prijava: pri mentorici 

Mentorica Metka Jagodič Pogačar

 

 1. SODELOVANJE V ŠOLSKIH BENDIH

Tudi letos bi želeli nadaljevati z delom šolskega benda – ERUPTION GL in šolskim bendom SŠKER, ki s svojo dejavnostjo skrbita za prijetno počutje na ŠC Celje. Vseskozi v obeh sestavih zelo aktivno sodelujejo tudi dijaki SŠSMM. V decembru bomo pripravili že tradicionalne samostojne ROCK KONCERTE v Celjskem domu za dijake GL, SŠKER … in s svojo prisotnostjo popestrili številne kulturne prireditve na ŠC Celje in izven ter na ta način opozorili na glasbeno oz. kulturno dejavnost dijakov ŠC Celje. Zaigrali bomo tudi na kakšnem maturantskem plesu …

Število ur: 18 

Način izvedbe: intenzivne vaje pred dogodki, nastopi 

Prijava: pri mentorici                                              

           Mentorica Metka Jagodič Pogačar

 

 1. ŠAH

Šah je v Evropi že tisočletje prevladujoč predstavnik miselnih iger. Pri mladih razvija in spodbuja kreativnost, vztrajnost in spoštovanje. Pri oceni kvalitete šahovskega položaja poleg materiala pomembno vlogo igrajo koncepti, kot so: prednost v razvoju, izpostavljenost kralja, prostor, neravnovesja lahkih figur, šibka polja, kmetske strukture, odprte in polodprte linije. Svetovni splet nudi možnost igranja in učenja šaha, poglobitev v igro pa zahteva poznavanje šahovske notacije in šahovske literature. 

 Dejavnost je namenjena tistim, ki pravila že poznajo in bi radi izboljšali šahovsko igro. 

 Število ur: 20 ur 

Način izvedbe:  dvakrat mesečno 

Prijava: pri mentorju/spletna prijava    

                                                                                                                                       Mentor Blaž Knep      

                     

 1. ADRENALIN (57 dijakov)

Po zelo obiskanih in  zadovoljnih smučarskih dnevih na smučarskih centrih v Avstriji, ljubitelji adrenalina tudi v letošnjem šolskem letu načrtujemo z nadaljevanjem obiska smučišč. Konec januarja ali v začetku februarja se že veselimo obiska enega od  top smučišč sosedne Italije, ki je na smučarskem zemljevidu močno popisana.

Število ur: 10  

Način izvedbe: strnjeno – ekskurzija 

Prijava: pri mentorju/spletna prijava 

                                                                                                                            Mentor Bojan Klakočer 

 

 1. FIT ŠOLA

 V šolskem letu 2019/2020 bomo »migali« tudi na naši šoli. Program je namenjen vsem dijakom, predvsem pa tistim, ki niso vključeni v programe, usmerjene v kakovosten vrhunski šport. Izvajal se bo dve soboti (oktober in maj). Dejavnosti bodo potekale na prostem in v naravnem okolju z daljšimi pohodi. Cilji Fit šole so: 

 • dodatno spodbuditi dijake k športni dejavnosti,
 • odpraviti posledice negativnih vplivov sedenja,
 • razumeti pomen kondicijske pripravljenosti za dobro počutje in zdravo življenje.

 Število ur: 24

Način izvedbe: strnjeno: sobote v oktobru in maju

Prijava: spletna prijava

                                                                                         Mentorja: Lidija Leskovšek in Edvard Došler 

 

 1. PLANICA

Marca 2020 rganiziramo ogled finala svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v Planici. Dogodek je namenjen navijačem in ljubiteljem smučarskih skokov in edinstvene športne prireditve.

Število ur: 10

Način izvedbe: strnjeno ekskurzija

Prijava: spletna prijava

                                                                                 Mentorja: Lidija Leskovšek in Bojan Klakočer

 

 1. ŠOLSKA ŠPORTNA TEKMOVANJA

Izbor šolskih reprezentanc bo v individualnih in kolektivnih športnih panogah v atletiki, nogometu, rokometu, košarki, odbojki, odbojki na mivki, smučanju in deskanju na snegu, gorskem kolesarjenju, športnem plezanju, judu, lokostrelstvu in streljanju z zračno puško. Z dijaki se bomo pripravljali na tekmovanja po razpisanih terminih tekmovanj in pred tekmovanji trenirali. Dijakom, ki bodo izbrani v reprezentanco šole v športni panogi, bo priznano določeno število ur interesnih dejavnosti.

Mentorji pri individualnih in ekipnih športnih panogah na ŠCC: 

Sara Padarič: streljanje z zračno puško

Boštjan Jeraša: judo, lokostrelstvo

Barbara Dvoršek: veleslalom in deskanje na snegu

Jernej Jančič: športno plezanje

Hrvoje Fižuleto: atletika

Mentorji pri ekipnih in individualnih športnih panogah na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije: 

Barbara Dvoršek: odbojka – dijakinje 

Peter Peršič: rokomet, odbojka – dijaki 

Boštjan Jeraša: nogomet 

Hrvoje Fižuleto: atletika, kros, košarka 

 

Število ur: po realizaciji  

Način izvedbe: izbor reprezentanc, trening ob sredah 8. učno uro, tekme 

Prijava: pri mentorjih          

                         Mentorji: Barbara Dvoršek,  Peter  Peršič,  Hrvoje  Fižuleto in Boštjan Jeraša    

            

 1. ČEBELARSKI KROŽEK

Bi želeli spoznati življenje čebel in delo čebelarja?  Vljudno vabljeni k čebelarskemu krožku, ki bo potekal na Šolskem centru Celje. V jesenskih in zimskih mesecih je predvideno teoretično izobraževanje na mesečni ravni (1 ura / mesec: skupaj 6 ur), kjer se boste naučili biologije čebel, spoznali medovite rastline in načine čebelarjenja v AŽ in LR panjih. Marca načrtujemo ogled čebelarskega sejma na Celjskem sejmu (5 ur), kjer boste spoznali slovenske in svetovne proizvajalce čebelarske opreme, udeležile pa se boste lahko izobraževanja, ki ga bodo izvajali mojstri čebelarstva. V spomladanskih mesecih pa boste spoznali praktični delo čebelarja v mojem čebelarstvu (2 ekskurziji – 7 ur).  

Število ur: 18  

Način izvedbe: mesečna srečanja  

Prijava: spletna prijava 

                                                                                                                    Mentor Žan Podbregar