Mehatronika

Pojem mehatronika se je prvič pojavil pred približno petdesetimi leti. Izpeljan je bil iz besed mehanika ter elektronika in predstavlja interdisciplinarno tehnično področje, ki zajema znanja iz elektrotehnike, elektronike, mehanike ter računalništva in informatike.

Mehatronik obvlada široko področje znanj, ki so v današnjem času hitrega razvoja in novih tehnologij velika prednost na trgu znanja in storitev. Posledično je zaposljiv na vseh področjih in danes s strani delodajalcev zelo iskan strokovni kader. Področje dela obsega montažo in demontažo strojev, postrojev in naprav, priključitev hidravličnih in pnevmatskih vodov, električno ožičenje in meritve, testiranje, programiranje avtomatiziranih procesov (PLK krmilniki, industrijska robotika), zagon postrojev in naprav, strega naprav, vzdrževanje in servis fleksibilnih proizvodnih procesov ter vsa znanja in pristopi, ki vključujejo strokovno komunikacijo, timsko delo, samoiniciativnost ter inovativnost.

Predstavitev mehatronike:

 
Filmček iz SloSkills 2018; na državnem tekmovanju v znanju mehatronike sta zmagala naša mehatronika, Jure Korbar in Jure Kmetič, program Tehnik mehatronike :
 

 

Dijake izobražujemo v programih:

TEHNIK MEHATRONIKE  [4 leta, poklicna matura ali dodatni 5. predmet; možnost zaposlitve, študij na višjih, visokih in univerzitetnih programih]

TEHNIK MEHATRONIKE PTI  [5 let (3+2), poklicna matura ali dodatni 5. predmet; možnost zaposlitve, študij na višjih, visokih in univerzitetnih programih]

MEHATRONIK OPERATER  [3 leta, zaključni izpit; možnost zaposlitve, možnost 3+2, študij]

 

Zanimivosti:

PRIKAZ UČILNICE ZA ROBOTIKO IN 3D TEHNOLOGIJE  V NAČINU 360 VR

 

UTRIP DELA DIJAKOV:

RoboAs 2016

RoboAs, ustvarjalnost pri programiranju mobilnih robotov

Programiranje industrijskega robota

Programiranje industrijskega robota

Robotsko frezanje

Robotsko frezanje

Električne instalacije

Električne instalacije

Programiranje PLK

Programiranje PLK

Delavnice

Delavnice