PUD v tujini

Dijaki na praktičnem usposabljanju z delom na Irskem

V okviru Eraprojekta smus+  je v sodelovanju z agencijo Language Xchange Ireland 15 dijakov 3. letnika srednjega strokovnega izobraževanja v šolskem letu 2018/2019 opravljalo praktično usposabljanje z delom v Dungarvanu, na južni obali Irske. Delo so opravljali pri različnih delodajalcih, ki so njihova znanja s pridom uporabili in vključili v svoje delo. Dijaki so svoje delo opravili vestno in z veliko mero odgovornosti. Hkrati pa so jim dneve popestrile gostiteljske družine, ki so jih za štirinajst dni sprejele v svoje domove.

O svojih izkušnjah in vtisih sta pripovedovala Ana Črešnar in Gašper Stupan:

Dijaki tretjih letnikov programov strojni tehnik, tehnik mehatronike in medijski tehnik smo obvezno prakso opravljali na Irskem, v kraju Dungarvan. V petek, 7. 6. 2019, smo se odpravili na pot proti Dunaju, saj smo od tam leteli na Irsko. Nekaj dijakov se z letalom še ni  peljalo,  zato je bil let z Dunaja v Dublin za njih že prva nova izkušnja. Ko smo prispeli na letališče, se je zgodil že prvi šok, saj je bilo v Dublinu samo 12 °C.  Po prihodu v Dungarvan smo najprej spoznali lastnika agencije,  ki nam je organizirala prakso. Tam nam je predstavil potek prakse in  dodatni program, ki so ga pripravili za nas. Nato smo pozno popoldan zapustili Dublin in  se odpravili na pot proti Dungarvanu, kamor smo prispeli v poznih večernih urah. Tam so nas pričakale gostiteljske družine. Preostanek konca tedna smo imeli prosto, da smo se lahko spočili in  že sami začeli raziskovati mesto. V ponedeljek zjutraj smo se sestali s predstavnico agencije, ki nas je nato odpeljala do naših delodajalcev. V sredo smo se dobili v lokalnem pubu, kjer so nam pripravili večer tradicionalne irske kulture. V soboto smo v Dublinu obiskali Guinness Storehouse. Po ogledu smo se odpravili v mestno jedro, kjer smo imeli čas za nakupovanje spominkov. Hitro je minil prvi teden, drugi teden še hitreje in že je bil tu petek, naš zadnji delovni dan. Pri delodajalcih pustili zelo dober vtis. Tudi dijaki smo bili navdušeni in upamo, da se bo opravljanje PUD-a v tujini na naši šoli nadaljevalo, saj je to zelo zanimiva izkušnja.

 Ob koncu leta 2019 je agencija Language Xchange Ireland razpisala video natečaj za vse, ki bi želeli izkušnjo opravljanja PUD-a na Irskem deliti z drugimi. Gašper Stupan je zbral fotografske utrinke naših »irskih« dijakov, izdelal filmček Ireland, a Great Place to Learn in si z njim v mednarodni konkurenci prislužil 2. mesto. Na spodnji povezavi si lahko ogledate nepozabno izkušnjo naših dijakov.

 

 

Na vrh