Dijaki na praktičnem usposabljanju z delom na Irskem

V okviru Erasmus+ projekta bo v sodelovanju z agencijo Language Xchange Ireland 15 dijakov 3. letnika srednjega strokovnega izobraževanja in 1. letnika poklicno-tehniškega izobraževanja v juniju 2022 opravljalo praktično usposabljanje z delom v Dungarvanu, na južni obali Irske.  

Praktično usposabljanje z delom so dijaki naše šole prvič opravljali na Irskem v šolskem letu 2018/2019. To priložnost je v okviru Erasmus+ projekta dobilo 15 dijakov 3. letnika srednjega strokovnega izobraževanja.  

Dijaki so delo opravljali pri različnih delodajalcih vestno in z veliko mero odgovornosti. Njihova znanja so s pridom uporabili in vključili v svoje delo. Dneve pa so jim popestrile gostiteljske družine, ki so jih za štirinajst dni sprejele v svoje domove. 

Svoje nepozabne izkušnje in vtise sta v imenu vseh petnajstih dijakov opisala Ana Črešnar in Gašper Stupan:

,,Dijaki tretjih letnikov programov strojni tehnik, tehnik mehatronike in medijski tehnik smo obvezno prasko opravljali na Irskem, v kraju Dungarvan. V petek, 7. 6. 2019, smo se odpravili proti Dunaju, od koder smo z letalom leteli na Irsko. Nekaj dijakov je z letalom potovalo prvič,  zato je bil let z Dunaja v Dublin za njih že prva nova izkušnja. Po pristanku smo na letališču doživeli ,,šok”, saj je bilo v Dublinu samo 12 °C. Najprej smo spoznali lastnika agencije, ki je naše praktično usposabljanje z delom tudi organiziral. Predstavil nam potek prakse in dodatni program, ki so ga pripravili za nas. Nato smo pozno popoldan zapustili glavno mesto in se odpravili na pot proti Dungarvanu, kamor smo prispeli v poznih večernih urah. Tam so nas pričakale gostiteljske družine. Prost konec tedna smo izkoristili za počitek in raziskovanje mesta. V ponedeljek zjutraj smo se sestali s predstavnico agencije, ki nas je odpeljala do naših delodajalcev. V sredo smo se srečali v lokalnem pubu, kjer so nam pripravili večer tradicionalne irske kulture. V soboto smo v Dublinu obiskali Guinness Storehouse. Po ogledu smo se odpravili v mestno jedro, kjer smo imeli čas za nakupovanje spominkov. Prvi teden je minil zelo hitro, drugi teden pa še hitreje in že je bil tukaj petek, naš zadnji delovni dan. Vsa podjetja so bila nad nami navdušena in po njihovih besedah smo nanje naredili dober vtis. Tudi dijaki smo bili zelo navdušeni in upamo, da se bo projekt praktičnega usposabljanja z delom na Irskem nadaljeval, saj je to zelo zanimiva izkušnja.” 

Ob koncu leta 2019 je agencija Language Xchange Ireland razpisala video natečaj za vse, ki bi želeli izkušnjo opravljanja PUD-a na Irskem deliti z drugimi. Tako je Gašper Stupan  zbral fotografske utrinke naših ,,irskih” dijakov in izdelal filmček ,,Ireland, a Great Place to Learn”, s katerim je sodeloval na videu natečaju ter si v mednarodni konkurenci prislužil 2. mesto. Nepozabno izkušnjo naših dijakov si lahko ogledate na spodnji povezavi.

 

mag. Simona Brečko

 

 

Na vrh

Skip to content