Dijaški pesniški natečaj

Popotnica novemu desetletju

Z vstopom v 2020 nismo vstopili le v novo leto, ampak tudi v novo desetletje. Minulo je svetu prineslo nova zdravila, velike politične premike, vojaške obračune, povečalo se je zavedanje podnebnih sprememb, prodorno je rasla umetna inteligenca, človeštvo je prvikrat uzrlo pravo podobo Plutona in črne luknje. Kaj pa nam lahko prinese nova dekada? Česa si želimo? Kaj je tisto, kar lahko v novem desetletju preseže tisto v prejšnjem? Življenje na Marsu, časovni stroji, nov politični sistem, nove zvrsti umetnosti, nepredstavljivi športni rekordi, kako visoka bo gladina morja čez deset let?

  1. AVTOR

V natečaju lahko sodelujejo zgolj dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije. Poslana poezija je lahko delo posameznika, skupine ali kar celotnega razreda. Možno je poslati več del.

  1. SMERNICE

Tematika pesmi: prihodnost, osebne želje, družbene spremembe, videnja izboljšav in sprememb v svetu, svarila, pozdravi iz prihodnosti.

Razpisana pesniška sredstva, ki lahko  pesmi prinesejo višje število točk:

  • Besedišče, ki je značilno za sodoben čas, dovoljeno je uporabljati tudi sleng.
  • Pesniška oblika oz. vrsta: balada, sonet, podoknica …

 

  1. KOMISIJA

Prispela dela bo ovrednotila tričlanska strokovna komisija, ki jo imenuje šola.

  1. ROK ODDAJE PESMI

Svoja dela oddajte svoji profesorici slovenščine najkasneje do petka, 24. januarja 2020. Ne pozabite pripisati ime avtorja oz. avtorjev, če gre za skupino, oz. naziv razreda, če bo pesem delo celotnega razreda.

  1. NAGRADA

Avtorji najboljše pesmi po izboru komisije bodo nagrajeni na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku. Na tej prireditvi bodo najboljše pesmi tudi predstavljene.

 

Vid Palčnik, dijak 4. letnika, in mentorica Damjana Hundrić

Nazaj