Gregorjevo

Čeprav je kot praznik zaljubljencev danes bolj znano valentinovo, imamo tudi Slovenci svojo različico – to je gregorjevo, ki ga praznujemo 12. marca.

Svetnik Gregor velja za začetnika pomladi, ta večstoletni običaj pa je včasih živel tudi med čevljarji in kovači, saj so prav na gregorjevo prenehali delati ob svečah, zato so simbolično izdelali različne hišice iz papirja ali lesa, vanje položili svečke in jih spustili po vodi. V Kropi so šli na dan spuščanja gregorčkov na ‘tičjo svatbo’, dobrote s ptičje ohceti pa so ostale v grmovju, kjer so jih otroci lahko poiskali in se posladkali.

Samska dekleta, ve pa se na gregorjevo le dobro ozrite v nebo, saj star rek pravi, da bo prva ptica, ki jo bo dekle videlo, naznanila, kakšen bo njen mož.

Teden od 9. do 13. marca 2020 bomo na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije posvetili gregorjevemu. To pomeni, da boste dijaki, profesorji in zaposleni imeli možnost prijatelju, sošolcu, sodelavcu, učitelju ali dijaku napisati ali narisati kaj lepega, zaljubljeni gregorčki pa lahko napišete ljubezensko pismo.                                                 

Nabiralniki, kamor lahko oddate svoja pisma, vas bodo čakali na Kosovelovi ter na Lavi v zbornici in v D-etaži pri železnih vratih. Dijaki M-2. e-razreda bomo vaša pisma v petek raznosili naslovnikom in upamo, da bomo s pismi polepšali dan, morda celo teden, tudi vam.                                         

Vabljeni, da se nam pridružite!

 

Dijaki M-2. e-razreda                                                                                 Ravnateljica

z mentorico Suzano Slano                                                                       Simona Črep

Nazaj