Letalski miting – AIRPOWER 2019

Nič ni narobe, če te malo trese

AIRPOWER 2019

 

Kako trese? Tako: malo želodec, malo kakšen drug notranji organ, malo noge, roke …, celega te trese. A je morda kdo zbolel in ga zato tako hudo trese? 

Tako smo se počutili vsi, ki smo prejšnji petek obiskali enega največjih in najbolje organiziranih letalskih mitingov v Evropi. Vsaki dve ali tri leta ga organizirajo v avstrijskem Zeltwegu. Neposredno v naši bližini, pa redko kdo ve zanj. Najboljša vojaška letala in najboljši piloti so parali nebo po dolgem in počez. Letenje na meji preboja zvočnega zidu pusti nepozaben vtis. Sicer ne vemo zakaj, a mnogi obiskovalci so nosili glušnike v ušesih. Vendar so takrat zamudili najboljše … In če ste mislili, da helikopter ne more narediti lupinga, ste se presneto zmotili, saj to ni še nič v primerjavi s tem, kaj vse so počeli v zraku.

Na prizorišču je bilo nekaj deset tisoč glav nenehno uprtih v nebo, a tudi na tleh je bilo videti marsikaj. Neverjetno je, kako tehnika brutalno napreduje. Letala, ki so včeraj veljala za tehnološki presežek, danes malce sramežljivo razkazujejo svojo nekdanjo veličino, ko v areno prihajajo novejši in mnogo zmogljivejši gladiatorji. Vseeno sta velik aplavz prav tako požela zgodovinski dvo- in trokrilec iz prve svetovne vojne, ki sta v zraku uprizorila pravo medsebojno bitko. Posebno pozornost pritegnejo tudi letala, ki letijo v formacijah. Tik poreden smo zapustili prizorišče, so nas letos izjemno presenetili italijanski Freccce tricolori, ki so s  svojim edinstvenim programom avstrijsko nebo popolnoma zasenčili z italijansko zastavo, ki se je razprostirala praktično čez vso dolino.

Edino z vremenom se organizatorji niso ravno najbolje dogovorili, kar smo jim kar nekoliko zamerili, saj so bile zaradi tega sicer odlične zračne predstave prikrajšane za marsikateri ekstrem, ki bi nam ga zračni junaki z veseljem uprizorili.

Nasmeh in veselje ter zadovoljstvo dijakov na avtobusu ob povratku nam je zadostna potrditev, da smo z organizacijo obiska tega mitinga (ponovno) zadeli v polno.

Nazaj