Na srednji šoli je kul

V sredo, 11. 9., in četrtek, 12. 9. 2019, sta na šoli in izven nje potekala projektna dneva, ki ju pripravljamo za dijake 1. letnika, da bi jim olajšali prehod iz osnovne v srednjo šolo, jim omogočili spoznavanje novega okolja in ozaveščali pomembnost miroljubnega sožitja na šoli.

Prvi dan smo se zbrali v dvorani kina Metropol in po nagovoru ravnateljice prisluhnili intervjuju s Christian Dobrajc Frias, rojeno Mehičanko, ki že 9 let živi v Sloveniji. Izjemno zanimivo je bilo slišati, kako drugačna je Mehika od Slovenije, kako vidi našo deželo in nas, Slovence, ter kako se ji je uspelo prebiti skozi zagate slovenščine, obenem pa nas je spomnila, kako srečni smo lahko, da živimo v tako varni in urejeni državi. Odzivi dijakov so bili zelo pozitivni. Nato smo si ogledali film Yao, v katerem spremljamo pustolovščino mladega fanta, ki si zaželi avtogram svojega vzornika in odpotuje v oddaljeni Dakar. Gre za film v slogu »road movieja«,  ki govori o prijateljstvu, doseganju ciljev, iskanju korenin,  lepotah Afrike in tudi o tem, česa se lahko odrasli naučimo od otrok. Tudi film je bil dijakom izredno všeč. Sledila je delavnica z razredniki, katere cilj je bil pripraviti pravila za kakovostno delo v razredu. Dijaki so prejeli tudi zvezke, na ovitku katerih je napisanih 10 zlatih pravil našega Kodeksa sožitja.

Drugi dan so dijaki S-1. a, S-1. b, M-1. c, M-1. d in M-1. e preživeli v kampu Menina, kjer so se družili in spoznavali ob različnih dejavnostih: igrali so odbojko, košarko, nogomet in badminton, premagovali ovire v adrenalinskem parku, sodelovali na »okrogli mizi« Jasno in glasno – dijaki dijakom (kjer so od starejših dijakov dobili nekaj koristnih nasvetov), čolnarili po jezeru, najpogumnejši pa so si privoščili tudi kopanje, nekateri v kopalkah, nekaj deklet pa kar oblečenih. 

Dijaki M-1. h, S-1. i, S-1. j ter S-1. K so se v spremstvu razrednikov odpravili na Celjsko kočo, kjer so se pomerili v športnih igrah, plezali v adrenalinskem parku, se vozili s »sanmi« in izmenjavali informacije z dijaki višjih letnikov, ki so z njimi delili svoje izkušnje iz preteklih šolskih let.

Projektna dneva smo zaključili s podelitvijo »fazančkov«, ki bodo vse leto, do prihoda novih »fazanov«, krasili stene matičnih učilnic prvih letnikov.

Nazaj