Strokovna ekskurzija dijakov S-2. a in S-2. b

V petek, 17. 2. 2023, smo se dijaki razredov S-2. a in S-2. b ter njihovi spremljevalci odpravili na strokovno ekskurzijo, katere rdeča nit je bila energetika.

Ob 8. uri smo dobre volje in brez zamude izpred šole krenili energetskim dogodivščinam naproti. Jutranje sonce, nasmejani obrazi dijakov in zanimiv program, ki nas je čakal, so dali slutiti, da bo dan čudovit. Pot nas je ob reki Savinji vodila do Zidanega Mosta, kjer smo z zanimanjem opazovali velik žerjav, ki je trenutno postavljen za dvigovanje transformatorja. Nato pa nas je vse do Krškega spremljala Sava s svojimi hidroelektrarnami, ki so nam zaradi mogočnosti jemale dih. Prvi postanek smo naredili Krškem, v tamkajšnjem podjetju GEN energija, d. o. o. Tu smo si ogledali svet energije. Svet energije je interaktivni multimedijski center, ki ga je  leta 2011 ustanovila družba GEN energija, d. o. o. Obiskovalcem omogoča poglobljeno potovanje v svet energije in energetike. Spoznavanje tehnologije proizvodnje elektrike, pomen energije in njene porabe v vsakdanjem življenju, spoznavanje in spodbujanje obnovljivih virov energije nas je res navdušilo. Dve uri sta bili skoraj prekratki za predstavitev in aktivnosti, ki so nam bile na voljo. Med dijaki je bilo čutiti pozitivno naelektrenost in ta njihova energija je pripeljala do pravega team buildinga v razredu. Polni prijetnih vtisov in novih znanj smo pot nadaljevali do hidroelektrarne Brežice, kjer nas je strokovni vodja ob razlagi pospremil do vseh vitalnih delov elektrarne. Podrobna predstavitev dejavnosti od izgradnje elektrarne pa vse do načina pridobivanja električne energije je nadgradila znanje naših dijakov in jim slikovito približala postopek pridobivanja električne energije s pomočjo vode.

Polni novih spoznaj in vtisov prijetnih dogodivščin smo sedli na avtobus in se odpeljali proti Celju. Ob prijetnem druženju na avtobusu je pot hitro in varno minila. Strokovna ekskurzija pa nam bo prav gotovo vsem ostala še dolgo v lepem spominu. 

                                                                                                                 Lovro Grilanc

Skip to content