Naši dijaki oplemenitili srečanje “ukradenih otrok”

Pogled na zgodovino se iz cone udobja, ki jo živimo, pogosto zdi kot nekaj, kar se nikoli ne bi moglo dogoditi. Surovo moč političnih pretresov, ki je v štiridesetih letih prejšnjega stoletja pustošila tudi na stari celini, so še kako občutili naši predniki. 

Avgusta 1942 je nemški okupator pred današnjo I. osnovno šolo Celje več kot 650 otrok ločil od staršev z namenom ponemčiti jih v taboriščih ali pri nemških družinah. Šele po koncu vojne so se lahko znova vrnili v domovino, kjer je mnoge pričakalo opustošenje domov in družin. 

»Ukradeni otroci« se od 1972 vsako leto srečujejo na mestu, kjer so bili kruto ločeni od svojih družin, tj. pred I. OŠ Celje. Dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije se kot najbližji sosedje že nekaj let z veseljem odzovemo njihovemu povabilu popestriti druženje, ki je hkrati tudi praznik Mestne četrti Dolgo polje. Tudi letos smo jim recitatorji Relja Stanišić, Filip Voga ter Lara Furman, ki so recitirali avtorske pesmi naših dijakov o domovini, ter Mojstri glasbenega ustvarjanja Šolskega centra Celje Ema Kač, Nejc Mlakar, Vid Palčnik ter sošolca glasbenika z Gimnazije Lava Neža Pogačar in Matevž Krašek s kulturnim programom oplemenitili srečanje, ki je bilo v soboto, 28. 9. 2019, na I. osnovni šoli Celje. Tako udejanjamo sodelovanje s skupnostjo in okoljem, ki mu pripadamo, ter dovzetnost do slovenske preteklosti. 

Mentorici dijakom sta bili Damjana Hundrić in Metka Jagodič Pogačar.

 

Vid Palčnik

Nazaj