V mesecu aprilu smo obeležili Svetovni dan knjige, zato smo za ljubitelje branja tudi na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije že tradicionalno pripravili Noč knjige.

Tudi v letošnjem šolskem letu je bilo veliko zanimanje za udeležbo, zato smo mentorice z navdušenjem poprijele za delo in naredile izbor stripovskih del, ki so jih dijaki z radovednostjo prebirali in se tako pripravili na osrednji dogodek, kjer je beseda tekla predvsem o branju, ustvarjanju, doživljanju … le-teh.

Izbrale pa smo tudi gosta, ki je dijake popeljal v svet pisanja in ilustriranja stripov. Tilen Izar Lunaček je slovenski akademski slikar, diplomirani komparativist, doktor filozofije, ilustrator in stripar, ki predvsem uživa v pisanju in risanju zabavnih ilustracij in stripovskih zgodb. Za naše dijake je pripravil ustvarjalno delavnico, kjer so se naučili nekaj osnov ilustracije in stripa. Delavnica je bila praktične narave, tako da so se dijaki ob mentorski pomoči učili skozi lastno ustvarjanje.

Dijaki so se lahko preizkusili tudi v plesnih korakih in v zabavnem kvizu, v katerem so lahko pokazali vso usvojeno znanje iz stripovske literature. Zagotovo pa so se najbolj veselili večernega druženja in spanja v šoli.

Dogodek je bil izpeljan v Celjskem mladinskem centru, knjižnica Šolskega centra Celje je poskrbela za večerno branje z zbirko Cankar v stripu, restavracija Slorest za večerjo in okrepčevalnica Stripi za zajtrk, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Prav tako pa je zahvala namenjena vsakemu posamezniku, ki je kakorkoli prispeval, da nam je tudi letošnja Noč knjige ostala v prijetnem spominu.

Ne pozabimo pa na besede Borisa A. Novaka: »Vzemimo si čas za knjigo. Ne le ob Svetovnem dnevu knjige, temveč vsak dan. Dopustimo si, da nas knjiga obogati in nam odpira nova obzorja.«

Tadeja Kolman,

koordinatorica Noči knjige

Skip to content