»Z branjem prižigamo luč prihodnosti.«

V torek, 23. aprila, smo na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije že tradicionalno organizirali Noč knjige, katere namen je promovirati branje. Hkrati pa je želja spodbuditi mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so s svojimi deli pripomogli h kulturnem napredku človeštva.

Tudi letos je bilo zanimanja za udeležbo izredno veliko, kar kaže, da so dijaki Noč knjige resnično vzeli za svojo in jim je ta pomladni praznik knjige močno prirastel k srcu. Mentorice smo zato z navdušenjem poprijele za delo in izbrale osrednjo temo in zanimivega gosta. Tokrat se nam je v Celjskem mladinskem centru pridružil pisatelj, prevajalec, komik in raper Boštjan Gorenc – Pižama, ki se je najmlajšim priljubil s prevodi serij o Kapitanu Gatniku in Pasjem možu in Gospodu Gnilcu, najstnike je prepričal s prevodi uspešnic Krive so zvezde, Čudo in Eleanor in Park, odrasle pa je prestavil v krvavi fantazijski svet Pesmi ledu in ognja. Za nas je pripravil stand-up nastop na temo literatura, nato pa smo lahko z njim poklepetali še o njegovi vsestranskosti.

Dijaki so se v nadaljevanju lahko še preizkusili v prevajanju angleške poezije v slovenščino in slovenske poezije v emojščino. Ob tem so pokazali veliko mero ustvarjalnosti.

»Noč knjige je bila zelo zabavna. Letošnji gost Boštjan Gorenc – Pižama nam je na nekoliko drugačen, humoren in zanimiv način predstavil slovensko literaturo. Spanje v šoli pa je zagotovo zanimiva izkušnja in jo vsako leto rad ponovim,« pa je ob koncu dogodka zapisal eden izmed udeležencev dogodka.

Kot že vrsto let je restavracija Slorest poskrbela, da nismo ostali brez večerje, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Prav tako pa je zahvala namenjena vsakemu posamezniku, ki je kakorkoli pripomogel, da nam je tudi letošnja Noč knjige ostala v prijetnem spominu.

Tadeja Kolman,

koordinatorica Noči knjige

 

Skip to content