Dijaki 4. letnika so imeli v ponedeljek, 11. 12. 2023, karierni dan z naslovom Poti. Po kateri poti hodijo, kaj jih čaka še v tem šolskem letu in kako naprej, so jim pomagali razmišljati zanimivi predavatelji. Najprej sta jih učitelja strokovnih modulov, Natalija Talan Fošnarič in Žan Podbregar, vodila skozi projektno nalogo – od ideje do zagovora na poklicni maturi. Sledilo je predavanje podjetnice Petre Škarje in pogovor s serijskim podjetnikom in lastnikom tovarne čokolade Urošem Mlakarjem, ki je dijake obdaril s fridikami Tete Fride, in jim položil na srce, da je podjetništvo vselej najprej odnos – do sebe in do drugih ter vsega, kar nas obdaja.

Petra Škarja je dijakom ob Poteh zapisala: “Iz dneva v dan me presenečate z inovativnimi idejami in s tem, kako neverjetno vešči ste novih tehnologij. Pazite le, da vas vztrajnost ne zapusti – vse najboljše zgodbe tega sveta zahtevajo veliko znanja, predanosti in trdega tega. Pa tudi zabave, seveda. Kar pogumno stopite na to zanimivo pot –  pot izzivov in uspehov, pot razočaranj in veselja. Če kaj, zagotovo ni dolgočasno – na vas pa je, da si naredite vse skupaj zanimivo.”

Barbara Gaber in Nikolina Cizej iz podjetja Cetis d. d. sta dijakom predstavili pogled delodajalcev na kandidate za službo. Dijaki so se srečali tudi z nekdanjima dijakoma, medijski tehniki z radijsko urednico Marušo Vlašič, strojniki in mehatroniki pa z absolventom magistrskega študija strojništva Juretom Jordanom Kozjakom.

Maruša Vlašič je dijakom sporočila: “Konec srednje šole pomeni na nak način tudi konec našega brezskrbnega življenja. Mlad človek v tem času potrebuje predvsem željo, motivacijo, še najbolj pa zavedanje odgovornosti, ki jo ima, in spoštovanje do sočloveka. Pri iskanju zaposlitve (študentsko delo ali prva prava zaposlitev) pa je pomembno, da se vprašate, ZAKAJ (glede na vaše dosedanje znanje in izkušnje) bi vas nekdo zaposlil, kaj lahko doprinesete k podjetju in ali ste pripravljeni nadgrajevati svoje znanje. Predvsem pa naj vas ne bo strah, še manj pa sram, delati!  Moj nasvet je: včasih vzemite študentsko delo ali službo, ki ni ravno “pisana” za vaš poklic. Te izkušnje so zlata vredne!”

S predavanjem Kam po končani srednji šoli sta možnosti izbire in priložnosti za nadaljevanje šolanja ali zaposlitev konkretno in zelo uporabno prikazali svetovalni delavki Pera Kunst in Mateja Zorko Pavšar.

Dijaki so se strinjali, da so preživeli pester in koristen dan v družbi zanimivih sogovornikov. Vsem ustvarjalcem kariernega dneva se zahvaljujemo za njihov prispevek.

Mojca Drev,

koordinatorica Poti

Skip to content