V okviru projektov Jean Monet: Bodi sprememba in Šola ambasadorka Evropskega parlamenta smo v četrtek, 9. maja, počastili dan Evrope, dan, ko praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne deklaracije Roberta Schumana, v kateri je ta predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Njegov predlog velja za začetek današnje Evropske unije.

Dijaki vseh oddelkov so 1. šolsko uro poslušali 10-minutno oddajo o začetkih EU in njenem delovanju. Med odmorom ali med malico pa so dijaki lahko obiskali eno izmed stojnic, na katerih so se lahko preizkusili v znanju o EU in osvojili sladko nagrado. Na stojnicah so dijake čakale tudi druge aktivnosti in predstavitve, kot sta virtualna EU soba pobega (escape room) ter fotografska razstava Po sledeh EU v Celju. Manjkal ni niti foto kotiček. Praznovanje je potekalo tudi v duhu prihajajočih evropskih volitev; dijake smo seznanili z njimi in jih želeli ozavestiti o pomembnosti vsakega glasu.

Za dan Evrope je bila posodobljena tudi vsebina EU drevesa, kjer se dijaki lahko seznanijo kakšen pomen ima EU v njihovem vsakdanjem življenju.

Vabljeni k ogledu fotografij, ki sta jih posneli Sara Lapornik (M-3. e) in Sara Fevžer (M-1. e).

Živa Rizmal,

koordinatorica

 

Skip to content