Sinergija edukacije in gospodarstva

Na naši šoli na številne načine skrbimo za to, da se povezujemo z gospodarstvom in s posamezniki, ki so uspešni na področjih, za katera se izobražujejo naši dijaki. Prejšnji teden smo za dijake 3. letnika tehniških programov organizirali dogodek Sinergija gospodarstva in edukacije.

V torek, 13. 4. 2021, je bila gostja dijakov programa medijski tehnik priznana fotografinja Urša Premik. Urša Premik je naša bivša dijakinja, ki je s svojimi fotografijami postala zelo uspešna in prepoznavna tako doma kot v tujini. Njen fotografski opus obsega predvsem portretno fotografijo. Pred njen objektiv je stopilo že veliko znanih Slovencev s področja gledališča, glasbe, filma in ostalega javnega življenja, najbolj pa je prepoznavna po fotografijah svoje babice, s katerimi je prišla na naslovnice kultne svetovne revije Vogue. Bila je tudi ekskluzivna fotografinja igralca Chucka Norrisa.

Pred srečanjem so dijaki pripravili predstavitve: o njenem delu, tehnikah fotografiranja in o poslovanju ter trženju v fotografskem poklicu. Sproščen pogovor z Uršo Premik sta vodili dijakinji Ema Kač in Klara Manca Čanžek. Dijaki so izvedeli veliko zanimivega o njeni življenjski poti, tehnikah fotografiranja, fotografski opremi in o vseh dobrih in slabih straneh poslovanja in načina življenja vrhunskih fotografov. Mentorja sta bila Natalija Talan Fošnarič in Dušan Vešligaj.

V četrtek, 15. aprila 2021, smo dijake programa strojni tehnik povabili na predavanje uspešnega mladega magistra strojništva Matjaža Ograjenška iz podjetja Tecos. V podjetju se ukvarjajo z raziskavami in razvojem najrazličnejših izdelkov in tehnologij ter skrbijo za podporo slovenskemu in tujemu gospodarstvu. Matjaž Ograjenšek je predstavil svojo poklicno pot in zanimive izzive, s katerimi se srečujejo v podjetju. Na koncu predavanja je predstavil tudi možne izzive, ki jih bodo lahko dijaki v prihodnjem šolskem letu reševali v okviru raziskovalnih nalog.

Izdelava raziskovalnih nalog iz gospodarstva predstavlja izjemno priložnost, pri kateri se lahko dijaki srečajo z najnaprednejšimi tehnologijami sodobnega gospodarstva. Teme in možnosti sodelovanja bodo naknadno objavljene na spletni strani šole. Koordinator je bil Martin Amon.

V petek, 16. 4. 2021, pa je tehnikom mehatronike 2. in 3. letnika direktor podjetja Roboteh, Srečko Potočnik, predstavil podjetje in inovativne projekte na področju robotike in industrije 4.0. Koordinator je bil mag. Andro Glamnik.

Mojca Drev Uranjek, pomočnica ravnateljice

Nazaj