V preteklem šolskem letu smo na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije na pobudo našega dijaka Vida Čeplaka, iz S-2. b razreda, in v sodelovanju z zavarovalnico Vita sodelovali v dobrodelni akciji Zgodbe junakov vsakdanjega življenja.

K pisanju so nas privabili z naslednjim zapisom:

»Imate prijatelja, ki nesebično pomaga beguncem ali sosedo, ki skrbi za vašega hišnega ljubljenčka med vašo odsotnostjo? Resnični junaki so povsem vsakdanji ljudje. So gasilci, ki nesebično pomagajo v nesrečah in reševalci ter medicinske sestre, ki so tu vselej, ko jih potrebujemo. So prijazni obrazi na blagajni, ki priskočijo na pomoč, ko kupcu pred njimi zmanjka evro za nakup. Resnični junaki so ljudje, ki so se vsaj enkrat znašli na pravem mestu ob pravem času in komu polepšali dan. So ljudje, o katerih bi morali pisati zgodbe.« 

Tako smo se tudi dijakinje in dijaki, profesorice in profesorji pridružili pisanju teh zgodb. Zavarovalnica Vita pa nam je za vsako poslano zgodbo donirala 1 euro za dijake naše šole, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin.

V sredo, 26. 10. 2022, pa je v knjižnici Šolskega centra Celje potekala podelitev donacije zavarovalnice Vita. Prireditve sta se udeležila tudi predstavnika zavarovalnice Vita, gospod Tine Pust in gospa Katra Binter Čadež, in naši šoli simbolično izročila donacijo v višini 5000 evrov.

Ravnateljica Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije je ob tem povedala: »Kot ravnateljica sem izjemno ponosna na današnji dogodek. Veseli me, da je med nami na naši šoli toliko dobrih zgodb naših dijakinj in dijakov, profesoric in profesorjev, ki so sodelovali v dobrodelni akciji z namenom pomagati sočloveku, pomagati dijakom, ki morda potrebujejo kakšno vzpodbudo, tudi finančno, za izvajanje šolskih in obšolskih dejavnosti.«

Na vprašanje, kdo je njen vsakodnevni junak, pa je odgovorila: »Moj vsakodnevni junak je naš dijak Vid Čeplak, dijak 2. letnika programa strojni tehnik. Vid nas vedno znova opomni na to, da obstaja dobro in da lahko z malenkostmi polepšamo dan, ne samo sebi, ampak tudi drugim.«

Vid Čeplak, junak dobrodelnih akcij, pobudnik dobrodelne akcije Zgodbe junakov vsakdanjega življenja, nam je povedal, da ga je za dobrodelnosti navdušil košarkarski zvezdnik Goran Dragič s svojo preprostostjo. Njegov vsakodnevni junak je torej zagotovo Goran Dragič in pa seveda vsak posameznik, ki lahko že samo s pozdravom ali z lepo besedo nekomu polepša dan.

Vid je s svojimi dobrodelnimi akcijami pričel že v osnovni šoli in jih vestno nadaljuje tudi na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije. Po koncu še ene uspešne akcije pa nam je zaupal, da že razmišlja, da bo izpeljal kakšno novo.

Vida pa pri njegovem delovanju in akcijah močno podpira tudi zavarovalnica Vita. Gospod Tine Pust je na vprašanje, kaj za njih predstavljajo projekti, kot je ta, odgovoril: »Predvsem nam ti projekti pomenijo nekaj več. Predvsem to, da se dotaknemo ljudi, da vemo, da dejansko vračamo tudi skupnosti. Takšne zgodbe so nam najbolj všeč in smo veseli ter ponosni, da lahko sodelujemo v tem. Sem pa mnenja, da vsak v sebi skriva svojo zgodbo in je lahko junak vsakdanjega življenja.«

Prireditev je vodila dijakinja Vanesa Stanko, za glasbeno popestritev pa je pod vodstvom profesorice Metke Jagodič Pogačar poskrbel šolski bend Eruption.

 

S pomočjo Vida Čeplaka in zavarovalnice Vita smo tudi na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije dokazali, da še obstajamo dobri ljudje. Iskreno hvala za uspešno izpeljano akcijo.

 

Tadeja Kolman

Skip to content