Zadnji decembrski teden sta nas dijakinji M-2. e Ema Kač in Karina Pegan pozivali k premisleku o uporabi mobilnih telefonov. Zato sta med medijci organizirali bitko med razredi, v kateri sta merili, kateri razred se lahko v čim višjem odstotku odpove uporabi telefona vsaj en šolski dan. Rezultate je razglasila in čestitala predstavnikom zmagovalnega razreda gospa ravnateljica. Rezultat je naslednji:

1.     

M-1. e

92,6 %

2.     

M-2. d

91,6 %

3.     

M-2. e

83,3 %

4.     

M-1. d

50 %

5.     

M-3. d

44,4 %

6.     

M-4. d

22,2 %

7.     

M-4. e

20 %

8.     

M-3. e

3,5 %

 

Dijaki brez telefona so imeli nekaj praktičnih težav, a so jih uspešno reševali. Prva je ta, da niso imeli ure in niso vedeli, koliko je ura. V enem od razredov je imel le en dijak ročno uro. Ker niso imeli telefona, so ostali tudi brez urnika in učilnice, v kateri je potekal pouk. Največkrat omenjana težava pa je bila navada, da imamo telefon vedno pri sebi: »Ko te zagrabi panika, ker nikjer ne čutiš telefona.«

Pohvalo si zaslužijo dijaki M-2. d, ki so za las zgrešili prvo mesto, a je ena njihova skupina dijakov bila najdlje brez telefonov, tj. do konca 8. ure. Takole čez palec lahko tudi rečemo, da so z oddajo telefonov imeli več težav fantje kot dekleta. Ne smemo pozabiti na telefon, ki ga je lastnica prevzela šele naslednji dan.

 

Če strnemo, izkušnja je bila dobra, naklonjeno so jo sprejeli in podprli tudi učitelji.

 

Isto uro kot razglasitev je potekala tudi predstavitev Dijaške organizacije Slovenije, ki sta jo pripravila naš Borut Fajs, S-3. b, in Kiara Haas, Prva gimnazija Maribor. Oba sta od letos člana petčlanskega predsedstva, Borutovo področje je kultura, šport in obšolske dejavnosti. Veseli in ponosni smo, da je Borut član predsedstva DOS-a.

 

Mentorica SD

Suzana Slana

Skip to content