25. aprila 2024 smo se “medijci” zgodaj zjutraj v družbi naših profesorjev odpravili na strokovno ekskurzijo v Beograd.

Po dolgih nočnih urah vožnje smo končno prispeli v glavno mesto Srbije, se sprehodili skozi središče mesta po barviti ulici Knez Mihailova vse do beograjske trdnjave Kalemegdan, ki stoji ob sotočju Donave in Save ter ponuja čudovit razgled na mesto.

Po vodenem ogledu smo se odpravili na RTS (Radio-televizija Srbije), kjer smo si ogledali potek snemanja oddaje v živo. Prijazno so nam razkazali studio in nas popeljali skozi celoten proces režije. Po napornem dnevu smo se razveselili večerje, preostanek večera pa smo lahko izkoristili za samostojno raziskovanje mnogih znamenitosti Beograda.

Po obilnem zajtrku smo se z avtobusom popeljali skozi Dedinje, kjer stoji Hiša cvetja s posmrtnimi ostanki Josipa Broza Tita, mimo stadiona JNA, znamenite Marakane in občudovali prestižne hiše premožnih in slavnih. Ustavili smo se pri Hramu Svetega Save, ki velja za eno največjih pravoslavnih cerkva na svetu in jo uvrščajo celo med največje cerkvene stavbe na svetu. Ogledali smo si impozantno notranjost s čudovitimi mozaiki, naša vodnica pa nam je povedala mnogo zanimivih zgodb o sami cerkvi in zgodovini Srbije.

Popoldan smo si ogledali PFI (Pink Film Industries) studie, kjer so nam razkazali ogromen kompleks studiev z najmodernejšo opremo. Dovolili so nam, da smo se sprehodili skozi prizorišča snemanja mnogih filmov, si ogledali filmske kulise, se »preselili« v srednjeveško vasico ter si na koncu ogledali še režijo resničnostnega šova Zadruga.

 

Maša Milojević (M-3. e)

 

In še nekaj vtisov:

»Uživali smo v dobri družbi in se veliko naučili. Ogledali smo si nekaj znamenitosti in spoznali še malo zgodovine.«

Kevin, Naya, Matija Tian, Tilen (vsi M-3. d)

»V Beogradu je bilo zelo zanimivo, saj smo si ogledali novodobne studie na Pink TV ter produkcijo na nacionalni televiziji RTS. Hotel je bil čist in urejen, hrana je bila čisto srbska (čevapčiči).«

Luka (M-3. d)

»Ekskurzija v Beograd je bila poučna. Vodnik je bil res super in imeli smo kar nekaj prostega časa.«

Maj (M-3. d)

 

 

Fotografi: Valerija Senica, M3. e, Urh Uratnik, M-3. e, Filip Omerzu, M-3. e, Maša Milojević, M-3. e,  Naya Mazej-Zilli, M-3. d, Sara Pernovšek, M-3. d.

Skip to content