V okviru Erasmus+ projekta je v sodelovanju z agencijama Language Xchange Ireland in MobiDirekt Dresden 11 dijakov 3. letnika srednjega strokovnega izobraževanja od 9. do 22. junija 2024 opravljalo praktično usposabljanje z delom v Dungarvanu, na južni obali Irske, in v Dresdnu, na vzhodu Nemčije.

Dijaki so delo opravljali pri različnih delodajalcih vestno in z veliko mero odgovornosti. Njihova znanja so s pridom uporabili in vključili v svoje delo. Tistim na Irskem so dneve popestrile gostiteljske družine, ki so jih za štirinajst dni sprejele v svoje domove. Dijaki, ki so opravljali praktično usposabljanje z delom v Nemčiji, pa so dneve popestrili drug drugemu, saj so štirinajst dni preživeli skupaj v mednarodnem študentskem domu. Dijaki so se domov vrnili polni novih znanj s svojega strokovnega področja ter nepozabnih vtisov in življenjskih izkušenj.

Svoje izkušnje in vtise je v imenu šestih »irskih« dijakov opisala Vanesa Stanko:

»Dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije smo se v jutranjih urah nedelje, 9. 6. 2024, zbrali in odpravili na dolgo pot vse do Irske. Pot smo pričeli v Celju in se odpravili na letališče v Budimpešti, kjer se je naša dogodivščina resnično pričela. Po napornem 3-urnem letu smo končno pristali v Dublinu in nadaljevali pot v Dungarvan, majhno mesto ob irski obali. Nedeljo smo preživeli z gostiteljsko družino in se začeli pripravljati na delovni teden in s tem na nove izzive.

V ponedeljek smo pričeli s praktičnim usposabljanjem z delom. Spoznali smo naša podjetja, njihove navade in nove sodelavce ter pričeli z delom. V sredo zvečer pa smo se že srečali še z ostalimi udeleženci PUD-a naše šole in svoje izkušnje po prvih dneh podelili drug z drugim.

Po napornem delovnem tednu smo konec tedna namenili ogledom. Tako smo si v soboto ogledali najstarejši še delujoči svetilnik Hook, peščeno obalo Duncannon in mesto Waterford. Po končanem raziskovanju pa smo se vrnili nazaj v Dungarvan.

Tudi v nedeljo nismo počivali in smo se odpravili v mesto Cork, kjer smo se sprva okrepčali v slavnem Marina marketu. Nato smo raziskali mesto in si ogledali znamenitosti. Po povratku v Dungarvan pa smo si seveda še ogledali tekmo evropskega prvenstva v nogometu, saj smo preprosto morali navijati za nogometno reprezentanco Slovenije. Kljub našim navijaškim podvigom je bil rezultat na žalost izenačen.

Po prijetnem koncu tedna pa smo se morali vrniti nazaj na delovna mesta, kjer smo prejemali nova znanja in urili svoje delovne navade. Kot pa je znano, je vsega lepega enkrat konec in tako smo se morali tudi mi v soboto, 22. 6. 2024, po čudovitih dveh tednih vrniti domov.

Na Irskem smo spletli mnogo prijateljskih vezi. Pa ne samo med udeleženci tega PUD-a naše šole, ampak tudi s prijatelji iz vseh koncev sveta. Skupaj smo doživeli marsikaj in ustvarili spomine, ki so neminljivi. Torej, domov smo prišli polni novih spoznanj, izkušenj, spominov in z velikimi nasmeški na obrazu.«

Valerija Senica pa je v besede zlila izkušnje in vtise petih »nemških« dijakov:

»V nedeljo, 9. 6. 2024, smo se dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije odpravili na Erasmus+ opravljanje prakse v tujino, na vzhod Nemčije, v mesto Dresden. Naša pot se je pričela v Celju, ko smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na sever, dobrih 780 kilometrov vstran, v Nemčijo. Tam nas je pričakal g. Konstantin, ki nas je vodil do naše nastavitve in nam ob večerji opisal poti na delovna mesta. Nato smo dva tedna vsak dan pridno in vestno opravljali delovne naloge in ob vrnitvi v hostel skupaj kuhali kosila. Ob popoldnevih smo iskali in si ogledovali najlepše kotičke Dresdna, ki so nas navdušili z bogato arhitekturo in kulturno raznovrstnostjo. Prosti čas smo preživljali ob igranju kart ter poslušanju glasbe, nato pa smo vsak večer strnili svoje misli in delili delovne izkušnje s profesorjema.

Kot ekipa smo se zelo dobro razumeli in tako smo stkali tesne prijateljske vezi, za katere verjamemo, da bodo trajale za vedno. Veseli smo, da smo lahko izkusili življenje v tujini ter spoznali sistem in način dela v Nemčiji. V šolo smo se vrnili polni novih znanj, ki jih bomo z veseljem delili z vrstniki.«

 

Nepozabno izkušnjo naših dijakov v Nemčiji si lahko ogledate na povezavi, z Irske pa v spodnjem videoposnetku.

 

mag. Simona Brečko

 

 

Skip to content