Evropski dan jezikov v M-1. e

9. 10. 2020 smo dijaki M-1. e obeležili evropski dan jezikov. Dijaki smo pripravili predstavitve, za katere smo sami predlagali in izbrali zamisli, osrednja tema so bili evropski jeziki, o katerih smo izvedeli zanimive in poučne stvari.

Staš in Nejc sta izdelala plakat z drevesom jezikov, iz katerega razberemo, kako se delijo evropski jeziki in katere evropske jezike poznamo. Prisluhnili smo raznolikim predstavitvam evropskih jezikov: srbščine, ruščine, italijanščine, madžarščine, albanščine, španščine vse do retoromanščine.

Ugibali smo, iz katerega evropskega jezika prihajajo različne fraze, hkrati pa slišali prevod v slovenščino. Če vas zanima, katere fraze smo spoznali, poglejte po hodnikih na Kosovelovi in jih spoznajte tudi vi.

Uroš in Jan sta pripravila nabor popevk, mi pa smo poskušali ugotoviti, v katerem jeziku je pesem zapisana oz. zapeta. Lan je poiskal kratka bosanska skeča, ki sta nas pošteno nasmejala.

Luka je recitiral italijansko, nemško in srbsko pesem, slišali smo tudi slovenski prevod.

Za konec smo preverili svoje znanje o poznavanju slovenskega jezika v kvizu, katerega izid je bil zelo tesen in na koncu sta zmagala Sara in Marcel.

Ko povlečemo črto, lahko zaključimo, da smo se naučili nekaj novega o evropskih jezikih, hkrati pa smo se imeli lepo in zabavno.

Tilen Čonč

Nazaj