Na sejmu Agra čebelarili z uporabo aplikacije navidezne resničnosti, izdelane na Šolskem centru Celje

Čebelarska zveza Slovenije je skupaj s Srednjo šolo za strojništvo, mehatroniko in medije ter Srednjo šolo za kemijo, elektrotehniko in računalništvo zasnovala aplikacijo v navidezni resničnosti »Čebelarjenje VR«.

Prvič je bil pilotni projekt predstavljen na Kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni v nedeljo, 25. 8. 2019. Odprtja prvega virtualnega čebelnjaka smo se poleg predsednika Čebelarske zveze Slovenije (ČZS),  Boštjana Noča in ministrice dr. Aleksandre Pivec udeležili tudi mi. Z omenjeno aplikacijo želi ČZS obiskovalcem omogočiti vpogled v čebelnjak in čebelji panj ter delo s čebeljo družino. Na sejmu Agra je Alen Pavšar sodeloval tudi na strokovni razpravi z naslovom Sodobne tehnologije kot pomoč čebelarju.

 Od ideje do realizacije pilotne aplikacije »Čebelarjenje VR« je prišlo v manj kot letu dni. Na pobudo Lidije Senič, vodje služb ČZS, smo se sestali in idejno zasnovali projekt. Z veseljem smo se lotili novega izziva razvoja navidezne resničnosti. V projektu sta sodelovala Alen Pavšar (kreativni vodja projekta) in Marko Radoslavljević (oblikovalec 3D-modelov). K sodelovanju smo povabili tudi Matica Holobarja (programer aplikacije) s Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo. Tako smo združili znanje dveh šol in nastali rezultat nam je upravičeno v ponos in zadovoljstvo. S ČZS se že dogovarjamo za partnersko sodelovanje tudi v prihodnje.

Iskrena hvala ge. Lidiji Senič, g. Boštjanu Noču, sodelavcem Alenu Pavšarju, Marku Radosavljeviću in Stevu Romaniću, ki je pripeljal ČZS na našo šolo, ter g. Maticu Holobarju!

 

 

Ravnateljica

Simona Črep

Nazaj