Tista o Tisti zakartani uri

Izjemno ponosni smo, da lahko poročamo o uspehu naših bivših dijakov. Naša lanska maturanta v programu medijski tehnik Vid Palčnik in Gašper Lokošek sta si za projektno nalogo zadala ambiciozen in drzen cilj, ki sta ga, vredno posnemanja, kljub znanim neugodnim okoliščinam,  izpeljala do konca – do videospota, ki ga lahko gledamo na TV oz. Youtubu.

Vid Palčnik je o projektu povedal: «S sošolcem Gašperjem Lokoškom sva ravno leto nazaj združila vsak svoje veselje v en projekt. Moje veselje do režije in pisanja ter njegovo zagretost do zajemanja s kamero sva združila v avdio-vizualnem delu – glasbenem videospotu. Že takoj sva si zadala, da želiva, da bo najino delo na koncu res spodobno in vredno nekaj mesecev dela. Ravno v tistem času je po spletu zaokrožila nova pesem Vlada Kreslina Tista zakartana ura. Pesem govori o žepni uri, ki jo je Kreslinov ded pridobil na soški fronti in jo čez leta v lastni gostilni v Beltincih zakartal. Čez sedemdeset let jo je po naključju pri lokalnem urarju odkril Kreslinov oče in jo odkupil. Pesem se nama je zdela dober izziv, zato sva se odločila, da Vladu (ki ga oba obožujeva) piševa, če je za stvar. Na odgovor ni bilo potrebno čakati dolgo. Bil je za, midva pa seveda v sedmih nebesih.«

Po študiju pesmi, brskanju po zgodovinskih virih, preobračanju scenarija in pogovorih z mentorjem Alenom Pavšarjem je februarja 2020 padla prva klapa. Zaradi razglasitve epidemije do junija videospota ni bilo mogoče končati, a se Vid in Gašper nista ustavila. Z veliko truda in ustvarjalnega zanosa jima je poleti uspelo posneti in zmontirati videospot. Ko je Vlado Kreslin konec oktobra postal Ježkov nagrajenec, so videospot premierno predvajali na televiziji.

Svoje razmišljanje je Vid Palčnik sklenil v spodbudo prihodnjim generacijam maturantk in maturantov takole: »Če projektni nalogi že – hoteli ali ne – posvečate čas in energijo, stremite k temu, da jo boste enkrat lahko ponosno pokazali drugim. Kdo ve, morda vam pomaga odpreti kakšna vrata. Predvsem pa bodite drzni v idejah. Splača se!«

Sočasno z njuno projektno nalogo je svojo ustvarjala sošolka, fotografinja Ana Črešnar. V fotozgodbi je predstavila nastajanje videospota. Nekaj njenih utrinkov si lahko ogledate spodaj. 

Vedno malo našim, čeprav bivšim, dijakom: Vidu, Gašperju in Ani čestitamo in jim želimo še veliko navdušenja in ustvarjalnega zanosa.

Povezava do videospota za pesem Vlada Kreslina Tista zakartana ura: https://www.youtube.com/watch?v=ATUgzQ4M66E

TV PREMIERA: https://4d.rtvslo.si/arhiv/vikend-paket/174727669 (od 56′)

Nazaj