V ponedeljek, 5. 2. 2024, si je film Šepet metulja v okviru posveta Drugačnost je edinstvenost ogledala predsednica RS, dr. Nataša Pirc Musar. Po ogledu je izpostavila, da je glavni igralec Ali Ogrizek svetu pokazal, kako smo vsi pomembni pri gradnji v naši družbi. »Tisti, ki to znamo prepoznati, delamo družbo srečnejšo in boljšo. Več takšnih kot nas bo, lepši bo svet.« Po njenem mnenju zgodbe avtistov kažejo, da moramo znati sprejemati druge, saj so marsikdaj v nekaterih segmentih boljši in dodajajo kanček v mozaik. »Želim si, da si film ogleda čim več mladih, saj ima globoko sporočilo in vsebino. S tem filmom ste naredili en velik projekt, na katerega sem ponosna,« je še dodala. Bilo je prvič, da si je kateri koli izmed predsednikov ali predsednica RS ogledal film v okviru protokola.

 

Film Šepet metulja si je ogledalo že skoraj 70.000 gledalcev, sprejet pa je tudi na številne festivale po svetu ter celo nominiran za najboljši mladinski film na festivalu Reels International Film Festival 2024 v Indiji.

 

Ogledu filma je sledil pogovor o sprejemanju drugačnosti v naši družbi. V pogovoru so sodelovali Ali Ogrizek, Alen Pavšar, Franci Pliberšek (direktor podjetja MIK), Sabina Zavšek Korošec (terapevtka), dr. Karel Gržan (duhovnik, pisatelj, publicist), Mojmir Klovar (direktor ŠCC), Aleksandra Sladojević (direktor CPI) in David Razboršek (predsednik Zavoda Vozim). Slednji je poudaril, da bomo kot družba razviti takrat, ko bomo znali sprejemati drugačnost.

 

Dogodek je povezovala ravnateljica OŠ Lava, ga. Marijana Kolenko, organizirala pa Mateja Zorko Pavšar.

 

Skip to content