Na srednji šoli je kul

»Šolanje bi moralo oblikovati um v živahen studenec, ne v zaprto cisterno,« je bil prepričan moder mož in podobno mislimo tudi na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije Celje.

Zato smo dijake prvih letnikov vseh izobraževalnih programov povabili k tradicionalnemu projektu Na srednji šoli je kul. Dijaki so dva šolska dneva, sredo in četrtek, 12. in 13. september,  preživeli nekoliko drugače, se družili s sošolci, se spoznavali z učitelji in se vključevali v delo na šoli.

Prvi dan so se zbrali v dvorani kina Metropol. Gospa ravnateljica Simona Črep jih je v uvodnem nagovoru med drugim povabila k šolskemu delu, pri katerem naj sledijo načelu misli, čuti in delaj. Prijazno jih je tudi opomnila, da smo šola, kjer dijaki in učitelji v sobivanju na šoli upoštevamo načela Kodeksa sožitja. Dijaki so nagovoru ravnateljice pozorno prisluhnili in z zanimanjem tudi poslušali intervju z g. Petrom Zupancem, ki živi in dela na Kitajskem. Pogovor z njim je vodila ga. Mateja Zorko Pavšar in v svoji zgodbi o povezanosti z daljno deželo je poudaril predvsem pomen strpnosti v sobivanju z različnimi rasami, kulturami, verami … Po intervjuju so si dijaki ogledali film Črni KKKlanovec. Film je dijakom sporočal, kako pomembno je spoznanje, da smo ljudje v prvi vrsti ljudje ne glede na barvo kože in druge zunanje posebnosti.

Drugi dan projekta smo preživeli uresničevanju načela zdrav duh v zdravem telesu. Dijaki štiriletnih programov so svoje telesne zmogljivosti preizkušali v kampu Menina, dijaki triletnih programov pa so se povzpeli do Celjske koče. Oboji so izkoristili tudi čas za pogovore z dijaki iz višjih letnikov, da so šolo, delo in učitelje spoznali še iz izkušenj svojih starejših sošolcev.

Oba dneva sta bila za vse dijake prvih letnikov prijetna izkušnja na začetku šolskega leta in gotovo se je marsikdo tudi strinjal, da je na naši šoli lahko tudi kul.

Damjana Hundrić

Nazaj