V okviru Erasmus+ projekta smo junija 2022 v sodelovanju z agencijo Language Xchange Ireland  dijaki 3. letnika srednjega strokovnega izobraževanja ter 1. letnika poklicno-tehniškega izobraževanja opravljali PUD na Irskem.

Dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije smo obvezno delovno prakso opravljali na Irskem, in sicer v krajih Kilkenny in Carlow. V soboto, 11. 6. 2022, smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili proti Benetkam, od koder smo z letalom poleteli na Irsko. Ob pristanku nas je na letališču pričakalo tipično irsko vetrovno vreme z dežjem. Najprej smo na letališču napravili nekaj fotografij, nato pa se z avtobusom odpravili do Carlowa in Kilkennya , kjer smo dijaki spoznali gostiteljske družine. Prva dva dni smo izkoristili za počitek, druženje z gostiteljsko družino in za raziskovanje mesta in okolice. V ponedeljek zjutraj smo se sestali s predstavnico agencije, ki nas je odpeljala do naših delodajalcev. Večkrat smo se srečali v lokalnih pubih, kjer smo si dijaki izmenjali vtise in imeli priložnost deliti zanimive izkušnje z naših delovnih mest. V soboto smo si ogledali enega najstarejših svetilnikov na svetu Hook Lighthouse, se sprehodili do plaže, nato pa obiskali še pristaniško mesto Waterford. V nedeljo smo se z vlakom odpeljali v Dublin, kjer smo si ogledali kulturno-zgodovinske znamenitosti glavnega mesta. Prvi teden je minil zelo hitro, naslednji teden pa še hitreje in že je bil tukaj petek, naš zadnji delovni dan.

Poleg delovnih izkušenj smo se seznanili tudi z zgodovino in s kulturno raznolikostjo irskega naroda. Najbolj nas je presenetila prijaznost in gostoljubnost domačinov, še posebej pa čudovita zelena pokrajina. Večerje skoraj ni brez krompirja, zelo radi pa spijejo tudi kakšno pivo. Nikakor se nismo mogli navaditi vožnje po levi strani, pri prečkanju ceste smo morali biti še posebej previdni.

Dijaki smo bili zelo navdušeni in upamo, da se bo projekt praktičnega usposabljanja z delom na Irskem nadaljeval, saj je opravljanje delovne prakse v tujini zelo zanimiva in nepozabna izkušnja.

Skip to content