Predaja ključa

Ker je letošnje šolsko leto drugačno kot katerokoli doslej, je bila tudi letošnja predaja ključa nekaj posebnega in tako smo se zbrali na e-predaji ključa preko videokonference. Za šolski ključ so se potegovali najbolj neustrašni predstavniki S-1. k, M-1. f, S-1. g, M-2. h, S-2. i, S-2. j, S-3. a, S-3. b, M-3. c, M-3. d in M-3. e. Na e-predaji se nam je pridružila tudi ravnateljica ga. Simona Črep, ki je prijazno pozdravila vse tekmovalce in jim zaželela srečo. Matej Krošelj se je v imenu vseh dijakov zaključnih letnikov zahvalil vsem učiteljem:

»Znan ameriški novinar Dan Rather je enkrat izjavil: »Sanje se začnejo največkrat z učiteljem, ki verjame v vas, vas pritegne in dvigne na višjo raven, včasih tudi z ostro palico, ki ji rečemo resnica.«

Na naši štiriletni srednješolski poti smo se srečali z mnogimi profesorji, z nekaterimi smo se ujeli bolj kot z drugimi. V večini primerov smo se tako dijaki kot profesorji trudili ostati v prijateljskih odnosih, včasih pa je prišlo tudi do izjem in smo se znašli na bojni nogi. Ampak tudi te težave niso po navadi trajale predolgo. Ko se bomo takole morda s sošolci srednje šole dobili čez kakšnih pet ali deset let na obletnici, se bomo zagotovo spomnili nešteto anekdot, s katerimi se bomo smeje spomnili Vas profesorjev.

Kot smo slišali prej v Ratherjevem verzu, tudi vi ste verjeli v nas, nas vzpodbujali, usmerjali, ko nismo našli prave poti. V nas ste znali prebuditi občutek zagona ter nam vlili voljo po učenju ter iskanju in raziskovanju novih znanj. Znali ste nas dvigniti na naš maksimum in iz nas naredili boljše osebnosti. Ko pa je bilo to potrebno, ste nas znali tudi prizemljiti in postaviti na trdna tla. In prav zato vam bomo čez čas morda bolj hvaležni kot za tople besede, saj ste nas s tem pripravili na življenje, ki bo polno vsakdanjih izzivov.

Zato bi se vam ob tej priložnosti v imenu vseh zaključnih letnikov zahvalil za vaš vsakdanji trud in vso vašo potrpežljivost, ko je bilo z nami nemogoče. Dali ste nam največje darilo, katerega nam nihče ne more vzeti, znanje. Hvala!«

Prva naloga je bila posneti kratek dvominutni video, v katerem se razred predstavi in pove, zakaj si prav oni zaslužijo ključ. Na žalost so to nalogo opravili samo trije razredi, to so bili S-3. b, M-3. c ter M-3. d, ki so bili tudi finalisti predaje. Ker se spodobi, da varuhi ključa dobro poznajo svoje predhodnike, smo pri drugi nalogi pripravili kratek kviz o poznavanju razreda S-4. a.

Nato pa je sledil finale predaje, v katerem sta razred S-3. b predstavljala Borut Fajs ter Vit Šket, razred M-3. c Oskar Šonc ter Jakob Florjan in razred M-3. d Neja Skornšek ter Ivayla Atanasova Atanasova. Prva naloga finala je bila naloga risanja Scrible, kjer so dijaki risali pojme, ugibala pa jih je strokovna žirija, ki so jo tvorili gospa Lidija Leskovšek, gospa Brigita Renner ter gospod Andrej Požlep. Druga naloga je bila odgovarjanje na zanimiva vprašanja, katera je sestavil naš sošolec Jure Tojnko. Na prvi pogled so delovala preprosta, izkazalo pa se je, da so imeli tekmovalci kar precej težav z odgovarjanjem. Zadnja naloga finala je bila met igralne kocke, s katero so si tekmovalci  priborili dodatne točke. Na koncu je bil rezultat zelo tesen, ključ pa je odšel v roke S-3. b razreda, za kar jim še enkrat čestitamo. Na koncu je Maks Mikša kot predsednik S-4. a razreda »predal« ključ, zaprisega pa se bo podpisala v šoli, ko bodo razmere to dopuščale.

Avtor: Matej Krošelj, S-4. a

Prisega ob prejemu ključa

Prejemniki ključa prisegamo,

  • da bomo kot nasledniki najboljšega razreda v zgodovini slovenskega šolstva, to je S-4. a letnik 2001, skrbno in po najboljših močeh varovali ključ Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije,
  • da bomo prihodnje šolsko leto glavni na šoli,
  • da bomo v vseh pogledih boljši od paralelnih razredov,
  • da bomo k pouku prihajali le po potrebi in navodilu,
  • da bomo redno jezili profesorje,
  • da si bomo med napornimi šolskimi urami nabirali moči v okoliških lokalih,
  • da bomo ubogali in spoštovali svojega razrednika, če bo tudi on ubogal nas,
  • da bomo ključ ob koncu šolskega leta slovesno predali razredu, ki si ga bo prislužil.

Nazaj